Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lebutítja az érzékeket a Covid ‒ mondják francia borkóstolók


Sophie Pallas újratanulja, amit a betegség előtt nagyon tudott.
Sophie Pallas újratanulja, amit a betegség előtt nagyon tudott.

A szakma képviselői a megélhetésüket féltik Franciaországban. De nem csak őket érinti ez a csapás.

Az egzotikus gyümölcsökre és a friss citrusfélékre jellemző jegyek kitűnnek a pireneusi fehér borból, de Sophie Pallas borkóstoló azt mondja, az ananász finom jegyét nehezebben érzékeli, mióta átesett a COVID-19 betegségen.

Mint oly sokan, akik koronavírussal fertőződtek, Pallas is elveszítette az ízlelését és a szaglását, ami igazi rémálom egy mester szintű borkóstolónak. Most arra kényszerül, hogy újból megtanítsa az orrát és az ínyét arra, amit azok már nagyon is jól tudtak.

Bajban vannak a csokoládé- és parfümgyártók is

Pallas története rávilágít a pandémia kockázatára nemcsak a többmilliárd dolláros francia borágazatban dolgozó szőlőtermelők, sommelier-k és borkóstolók esetében, hanem a séfekében, a parfüm- és csokoládékészítőkében is, akiknek a finoman hangolt ízlelőbimbó vagy orr létfontosságú hivatásuk gyakorlásához.

„Olyan volt, mintha egy nagy fekete lyukban lennék. Félelmetes érzés volt, a képességeim teljes elvesztése” ‒ emlékezik vissza Pallas arra, amikor teljesen meg volt fosztva az érzékeitől.

A bor, mondja „nem váltott ki többé semmilyen érzést vagy örömöt, mert egyedül az alkoholt és savtartalmat tudtam észlelni belőle”.

A francia boripar aggódik. A borszakértők, mint Pallas, olyan tudományosan képzett szakemberek, akik tanácsokkal látják el a borkészítőket a lepárlás, a szőlőfajták keverése és a palackozás során.

Vegyék előrébb őket az oltásban

A borszakértők szövetsége a szakma több mint 2,600 képviselőjének részvételével végzett felmérést. Eszerint azoknak, akik elkapták a koronavírust, több mint harmada arról számolt be, hogy a betegség hatással volt a szakmai képességeikre. Több tanuló borkóstoló kénytelen volt otthagyni a képzést, miután megbetegedett a vírustól, közölte a szövetség, melynek vezetője, Didier Fages elmondta: azt kérték Emmanuel Macron elnöktől és Jean Castex kormányfőtől, hogy a borkészítőket vegyék előre a védőoltásoknál, a megélhetésük védelmében.

Újratanítani az orrot

Amikor arról kérdezték, mit jelent egy borkóstolónak, ha megfosztják az ízlelésétől és a szaglásától, Fages azt válaszolta: „Olyan, mint egy zenészt arra kérni, hogy a hangszere nélkül játsszon.”

Amint meggyógyult, Pallas reggel és este lerohanta a konyháját, mélyen belélegezte a fűszerek, vaníliarudak illatát. Bármiét, amihez hozzá tudott férni, hogy újratanítsa az orrát. Jóllehet most könnyen meg tudja határozni egy bor uralkodó ízjegyeit, azt mondja, még mindig küzd a finomabb, összetettebb jegyekkel.

Az újratanulás folyamata nem ismeretlen Charles Philipponnat pezsgőkészítő számára sem, akit az orvosok mesterséges kómában tartottak egy hétig, amikor októberben a COVID-19-cel küzdött. Arra ébredt fel, hogy részben elveszítette az érzékeit.

Amikor ősszel lábadozott, az 58 éves férfi, akinek a legjobb évjárataiból 600 euróért kel el egy palack, a sötét gyümölcsök és a bogyók aromáját könnyen észlelte, ám a mandarinét és az érett citrusokét már nem.

Philipponnat úgy véli, hogy ízlelő- és szaglóképessége 90 százalékát nyerte vissza. „Hat hónapomba fog telni, mire újra felfedezem a reflexeimet” ‒ mondja.

Elizabeth Pineau írása a Reuters hírügynökségnek.
XS
SM
MD
LG