Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Lefizetik az embereket”: Helytartók – kis falvak nagy ispánjai a Fidesz szolgálatában


Borsodban úgy tűnik, hogy a Fidesznek több, romák lakta települést is sikerült integrálnia a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. A Szabadonban Báthory Róbert széltében-hosszában bejárta Kelet-Magyarországot, hogy megtudja, kinek mit ígérnek a szavazataiért: krumplit, pénzt, közmunkát vagy esetleg valódi demokráciát?

Papíron 1990 óta szabad választások vannak Magyarországon. Sokszor azonban egy kis ráhatással manipulálható, hogy a legkiszolgáltatottabbak végül kire húzzák az X-et. Hallani olyanról, hogy a választókat a közmunka lehetőségével zsarolják, meg azzal is, hogy ha nem oda mennek a voksok, ahova kell, akkor jön a gyámügy, és viszi a gyerekeket. Egyes borsodi falvakban húszezret is fizetnek egy-egy szavazatért, de találtunk olyan falut, ahol mindenki a Fideszért él-hal, és akkor sem húznák másra az X-et, ha fizetnének érte.

A kétszáz lelkes Szakácsiban már 2022-ben is csak egy ember szavazott az ellenzéki listára. Az Oláh Lajos által tíz éve irányított településen az emberek oda húzzák az X-et, ahova Lajos mondja. A polgármester lélekben és tettekben fideszes, ennek ellenére függetlenként indul.

Szakácsiban Elisabeth van Aerde, a Hollandiából beköltöző üzletasszony is versenybe száll a posztért. A regnáló polgármester szerint Elisabeth húszezer forintot ad a szavazatokért. A nő visszautasítja a vádakat, szerinte a polgármester az, aki félelemben tartja a falu lakosait. Aki ellenszegül az akaratának, azt megzsarolja.

Báthory Róbert a Szabadonban a szolnoki Motor úti romatelepre is elment, ahol a helyiek nem engedték, hogy a stábjával forgasson. Először veréssel fenyegették őket, később azzal, hogy nem mehetnek el addig, amíg a hely gazdája meg nem érkezik.

Tiszabőn Mága Zoltán hegedűművész öccse indul a polgármesteri székért, aki bő egy évtizede furcsa fegyvervásárlási bizniszbe keveredett, amelyben például két Kalasnyikovot és három rakétakilövőt is adtak-vettek. Azonban mindez nem érdekli a tiszabőieket.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG