Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lefújták a georgiai Pride-menetet, miután megtámadták a szervezők irodáját


Pride-ellenes tüntetők Tbilisziben 2021. július 5-én
Pride-ellenes tüntetők Tbilisziben 2021. július 5-én

Lefújták a georgiai fővárosba tervezett meleg büszkeség menetét, miután több ellenző megtámadta a rendezvényt szervező LMBTQ-aktivisták irodáját.

A Tbilisi Pride nevű szervezet arról számolt be, hogy nem tartják meg végül a menetet. „Nem kockáztathatjuk emberek életét azzal, hogy utcára vonulunk, amely tele van erőszakos támadókkal” – írták a Facebookon.

Tájékoztatásuk szerint a „homofób támadók” a szervezet irodájába is betörtek, és feldúlták a berendezést.

Hétfőn több százan tüntettek az estére meghirdetett esemény ellen, a tömeg összecsapott a rendőrökkel több helyszínen, például a parlament épülete és az ENSZ helyi képviselete előtt, újságírókat is megtámadtak.

Konfrontáció veszélye

Korábban Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök is felszólalt a felvonulás ellen, mondván, az „elfogadhatatlan a társadalom egy jelentős része számára”.

„Az úgynevezett Pride-menet megtartása nem észszerű, mivel a polgárok közötti konfrontáció veszélyét teremti meg” – mondta.

A szervezők szégyenteljesnek nevezték a megjegyzést, és hangsúlyozták, az erősíti a homofób érzéseket. Emellett azzal vádolták meg a kormányt, hogy nem áll ki az alapvető emberi jogok védelme mellett.

Az ortodox egyház délutánra közös imára hívta a híveket a rendezvény ellen a fővárosba.

Múlt héten az Egyesült Államok és az Európai Unió, illetve tizenhat másik ország nagykövetsége közös közleményt adott ki, amelyben felszólította a tbiliszi kormányt a „békés gyülekezés jogának kivételek nélküli biztosítására”.

Közvélemény-kutatások szerint az utóbbi években a georgiai társadalom – noha továbbra is meglehetősen konzervatívnak számít – jóval elfogadóbbá vált az LMBTQ-közösséggel szemben, több Pride-menetet is tartottak a kaukázusi országban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG