Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább hét civilt öltek meg orosz rakéták Harkivban


Ukrán tűzoltók dolgoznak az orosz rakétatámadás egyik helyszínén, ahol egy nyomdát ért találat, több ember halálát okozva Harkivban 2024. május 23-án
Ukrán tűzoltók dolgoznak az orosz rakétatámadás egyik helyszínén, ahol egy nyomdát ért találat, több ember halálát okozva Harkivban 2024. május 23-án

Orosz rakéták csapódtak be Ukrajna második legnagyobb városába, az északkeleti Harkivba, amelyek legalább hét civilt megöltek csütörtök reggel – közölték helyi tisztviselők. Az ukrán erők a nagyobb és jobban felszerelt orosz csapatok intenzív támadásait próbálják visszatartani.

Legalább 16 ember megsebesült, amikor S–300-as rakéták csapódtak be Harkiv városában – közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó. A mintegy egymilliós lakosú városban 15 robbanást hallottak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „rendkívül kegyetlennek” nevezte a támadást. Ismét csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem kapott elegendő légvédelmi fegyvert az ország nyugati támogatóitól az orosz rakéták elhárításához.

Harkiv városa, amely az azonos nevű terület fővárosa, mintegy húsz kilométerre fekszik az orosz határtól. Az orosz csapatok az elmúlt hetekben számos helyen előrenyomultak és falvakat foglaltak el a térségben. Elemzők szerint megpróbálnak tüzérségi lőtávolságba kerülni a várostól.

A mostani helyzet a 2022 februárjában kezdődött orosz invázió óta a legnagyobb próbatételnek tűnik Ukrajna számára, mivel a létszámában és fegyverekben is megfogyatkozott ukrán erőket több ponton is szorongatják az orosz csapatok a mintegy ezer kilométeres frontvonalon.

Mivel Ukrajnának alig van légvédelme, és várja a nemrég elfogadott nyugati katonai segítséget, a hadsereg több helyen is visszaszorult, miközben az oroszok az elektromos hálózatot támadják, és polgári területeket. Kijevben csütörtökön újabb áramkimaradás volt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a támadások megmutatják, hogy az országnak sürgősen szüksége van még több amerikai Patriot rendszerre, hogy megvédje a légterét. Németország nemrég ígéretet tett egy ilyen rakétarendszer szállítására, „de hat további rendszer mielőbbi beszerzése kritikus fontosságú nemcsak Ukrajna túlélése, hanem az európai béke szempontjából is” – írta Kuleba az X-en (a korábbi Twitteren).

Zelenszkij szerint az elmúlt hetek orosz támadásainak fő gócpontja Harkiv és a szomszédos Donyecki terület, ahol februárban az ukrán védők kénytelenek voltak feladni Avgyijivkát. Moszkva számára az egyik fő háborús cél a csak részben elfoglalt Donyeck teljes ellenőrzése.

Ezzel egy időben – nyilvánvalóan Ukrajna megfogyatkozott erőinek további széttöredezése érdekében – az orosz csapatok behatoltak az északi Szumi területre.

Volodimir Artyuk regionális kormányzó szerint csaknem 1500 embert, köztük kétszáz gyermeket evakuáltak a régióban található Bilopillia és Vorozsba városból.

A Harkiv várostól mintegy tíz kilométerre nyugatra fekvő Ljubotin kisvárosban orosz rakéták csapódtak be a központban, megsebesítve nyolc civilt.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy erői ellenőrzésük alá vonták a donyecki Andrijivka települést, amelyet az ukrán erők szeptemberig tartottak, majd kivonultak a rommá lőtt faluból.

Az orosz hadsereg szerint Donyeckben máshol is előrenyomultak, például Csasziv Jar, Konsztantyinovka és Rozdolivka térségében. Az állításokat nem lehet független forrásból ellenőrizni, de az utóbbi időben folyamatos volt az orosz előrenyomulás.

Ukrajna a határán túli orosz területeket is célba vette. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy 35 ukrán rakétát és három drónt lőttek le a Belgorodi terület felett. Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó közölte, hogy az egyik drón megölt egy nőt, amikor egy lakóházba csapódott, és felrobbant, miután lelőtték.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG