Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább nyolc civillel végeztek orosz rakéta- és dróncsapások Ukrajnában


Mentés az umani rakétacsapást követően, 2023. április 28-án
Mentés az umani rakétacsapást követően, 2023. április 28-án

Több mint húsz manőverező robotrepülőgépet és két drónt lőttek ki Kijevre és más ukrán városokra az orosz megszállók.

A fővárosban közel két hónap után először szólaltak meg a szirénák pénteken hajnali 4 órakor, a helyi vezetés tájékoztatása szerint a légvédelem összesen tizenhárom eszközt semmisített meg.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy a robotrepülőgépeket a Kaszpi-tenger térségéből lőtték ki orosz katonai gépek.

Egyelőre nincs hír egyetlen olyan lövedékről sem, amely elérte volna a célját Kijevben, a földre hulló roncsok azonban több helyen megrongálták is az utat és az áramvezetékeket. Áldozatok nem voltak.

Az innen 215 kilométerre délre lévő Umanban viszont találatok értek egy kilencemeletes lakóépületet, amelyben legkevesebb hat ember életét vesztette, tizenheten pedig megsebesültek.

A romok alól három gyermeket kimentettek, de jelenleg is folyik a kutatás az esetleges további túlélők után, miközben a ház lakói próbálják kihordani legfontosabb dolgaikat az épületből.

A keleti Dnyipróban egy 31 éves nő és kétéves lánya esett áldozatául egy orosz légicsapásnak – közölte Szerhij Liszak kormányzó. Négy másik ember megsebesült, egy lakóépület és egy üzlet megrongálódott.

Az ukrán légvédelem a huszonhárom darab Kh–101 és Kh–555 típusú manőverező robotrepülőgép közül huszonegyet lőtt le, illetve két drónt.

Nem sokkal az újabb légicsapásokat megelőzően a NATO-főtitkár bejelentette, hogy a szövetség tagjai leszállították az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát. Jens Stoltenberg tudatta, hogy a több mint 1550 páncélozott jármű, 230 harckocsi és más felszerelés mellett nagy mennyiségű lőszert küldtek, illetve több mint kilenc új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel.

Becslések szerint több mint harmincezer katona alkotja az új dandárokat. „Mindez jó helyzetbe hozza Ukrajnát ahhoz, hogy folytassa a megszállt területek visszavételét” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán elmondása szerint „hosszú és tartalmas” telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai vezetővel. Ez volt az első ismert kapcsolatfelvétel köztük Oroszország inváziójának több mint egy évvel ezelőtti megindítása óta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG