Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalizálná a marihuánát a börtönökben egy walesi rendőrfőnök


Marihuána levelét sütik ki a thaiföldi Abhaibhubejhr kórház menzáján, 2021. január 15-én.
Marihuána levelét sütik ki a thaiföldi Abhaibhubejhr kórház menzáján, 2021. január 15-én.

A börtönökben sem működik igazán a könnyűdrogok betiltása, ezért inkább legalizálná az orvosi marihuánát a rabok körében egy brit rendőrfőnök. Egy walesi felmérés szerint a rabok több mint fele könnyen jut kábítószerhez a börtönökben is, és leginkább a dizájnerdrogok és a hasonlóan veszélyes legális tudatmódosítók terjednek.

Arfon Jones, Észak-Wales rendőrségi leköszönő bűnügyi biztosa, valamint a Plaid Cymru walesi függetlenségi párt politikusa egy nemrég megjelent felmérésre reagálva beszélt arról, hogy át kellene gondolni a kábítószerek szabályozását a nagy-britanniai börtönökben. Különösen a legális drogokat és a marihuánát illetően.

A brit herbál

A Swansea Egyetem egyebek mellett a brit börtönök személyzetét kérdezte a kábítószerhelyzetről. Az ő elmondásuk alapján a rabok 13 százaléka a börtönben szokik rá valamilyen kábítószerre. A fegyőrök benyomását támasztja alá a rabok beszámolója is: a körükben végzett felmérésen 52 százalék azt mondta, hogy kifejezetten könnyű a börtönökben legális vagy illegális drogokhoz jutni.

A legnagyobb problémát szakértők szerint az új szintetikus drogok okozzák, mint például a fűszer (spice) néven ismert anyag. A kábítószer sokban hasonlít a Magyarországon herbál néven ismert anyagokra: bár egyfajta szintetikus marihuánaként árusítják, aktív hatóanyaga a vadkenderétől nagyban különbözik, használói súlyos mellékhatásokról és komoly függőségről számolnak be.

A brit királyi börtönfelügyelet 2015-ös jelentésében „a büntetés-végrehajtás biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek” nevezte a fűszert és az ahhoz hasonló drogokat. A szélesebb közvélemény először 2018-ban figyelt fel a börtönök dizájnerdrog-problémája, amikor túladagolás miatt meghalt egy 22 éves rab, Luke Morris Jones. Az eset után a büntetés-végrehajtás elismerte, hogy „rendszerszinten tehetetlenek” a börtönökben történő drogkereskedelemmel szemben.

A legális is lehet addiktív

A dizájnerdrogok mellett komoly problémát jelentenek a legális, orvosi receptre kapható kábítószerek is, amelyek, mivel ópium-alapúak, hasonló függőséget képesek okozni, mint egyes illegális szerek.

Arfon Jones rámutatott arra, hogy míg ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat könnyen kaphatnak a rabok, a jóval kevésbé veszélyes orvosi marihuánához nem juthatnak hozzá az úgynevezett zéró tolerancia-elv alapján. A leköszönő rendőrfőnök azt mondta, hogy érdemes lenne kontrollált körülmények között engedélyezni a marihuánát a börtönökben, ezzel szerinte talán visszaszoríthatók lennének a veszélyesebb kábítószerek.

Jones már korábban is kampányolt a könnyűdrog-dekriminalizáció és az ártalomcsökkentés mellett Támogatta például, hogy a rehabilitációban résztvevő függők kis mennyiségű heroint kaphassanak, máskor bírálta a kormányt, amiért nem képes belátni, hogy csak a drogpolitika teljes reformjával szorítható vissza Walesben a kábítószer-függőség.

Kevesen támogatják a reformot

Jones már csak májusig marad az észak-walesi régió rendőri biztosa. Májusban választásokat írnak ki a pozícióra, amin ő már nem tervez indulni. Utódja a walesi Konzervetív Párt vagy a Munkáspárt jelöltje lehet, akik nem támogatják Jones véleményét a drogpolitikával kapcsolatban.

A konzervatív jelölt, Pat Astbury azt mondta, a drogfüggők kezelését érdemesebb legális olyan legális szerekkel elvégezni, amelyek „a valódi drogok hatását imitálják”. Szerinte a rendőrség nem mutathat rossz példát a törvény megszegésével, márpedig a marihuána legalizálása ilyen lenne.

Valójában az Egyesült Királyságban 2018 óta legális az orvosi marihuána. Vagyis orvosi receptre való alkalmazása a börtönökben sem ütközne az általános drogtörvénnyel.

A munkáspárti jelölt, Andy Dunbobbin szintén azt mondta, ez nem az ideális módja a probléma kezelésének, ehelyett a megelőző és függőségkezelő programokat erősítené. Hozzátette, a drogfüggőség nem a börtönök sajátja, hanem össztársadalmi probléma, ami visszavezethető az egészségügyet sújtó kormányzati megszorításokra.

Ezzel szemben a Plaid Cymru jelöltje, Ann Griffith azt mondta, óvatos lépésekben érdemes lehet próbára tenni Jones javaslatait.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG