Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légiriadók Ukrajna-szerte, dróntámadások az orosz határvidék ellen


Ukrán katona RPG-vel lő az orosz állások irányába a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. május 22-én
Ukrán katona RPG-vel lő az orosz állások irányába a frontvonalon, Bahmut közelében 2023. május 22-én

Az orosz erők az elmúlt 24 órában húsz rakétacsapást indítottak a Dnyipropetrovszki, Zaporizzsjai és Harkivi terület ellen – közölte az ukrán hadsereg vezérkara május 23-i napi jelentésében. Ukrajna-szerte többórás légiriadókat rendeltek el.

Oroszország iráni gyártmányú Shahed drónokkal is végrehajtott 48 légicsapást, és kilencven rakétát lőtt ki az ukrán állásokra és lakott területekre – közölte az ukrán hadsereg.

Oroszországban az Ukrajnával határos Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov május 23-án közölte, hogy dróntámadások voltak Boriszovka falu közigazgatási épülete, valamint két lakóház ellen Grajvoron körzetben.

Gladkov azt mondta, hogy a drónokat lelőtték, és senki sem sérült meg az állítólagos támadásokban. Az információt független forrásból nem lehet ellenőrizni.

A Mediazona Telegram-csatorna robbanásról számolt be Belgorod város központjában, és közölte, hogy a biztonsági erők lezárták az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) regionális központjához vezető utat.

Az információ, amelyet egyelőre nem tudtunk megerősíteni, egy nappal azután érkezett, hogy a térségben heves összecsapások voltak. Ezek kirobbantásával a hatóságok ukrán szabotőrök egy csoportját vádolták.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a kelet-donyecki régióban, Bahmutban és környékén folytatódtak a heves harcok, hozzátéve, hogy az ukrán erők az elmúlt nap folyamán harminc orosz támadást vertek vissza a városban.

Ukrán katonai tisztviselők azt mondják, hogy egy jelentéktelen területet tartanak ellenőrzésük alatt Bahmutban, de folytatják a város körülzárását a tőle északra és délre eső területek megszerzésével.

Oroszország hétvégén azt állította, hogy elfoglalta az egész várost, amely a hónapok óta folyó kelet-ukrajnai csata epicentrumává vált.

Az eddigi legnagyobb behatolás orosz területre

Május 22-én heves összecsapások törtek ki az orosz–ukrán határon, miután Moszkva egy ukrán szabotázscsoportot azzal vádolt meg, hogy behatolt az országba. Kijev visszautasította a vádat.

Robbanások és szórványos lövöldözés hallatszott május 22-én a Belgorodi területen. Gladkov május 22-én azt mondta, hogy nyolc ember megsebesült a harcokban, Grajvoron és a szomszédos falvak lakóinak többségét evakuálták.

Az orosz területre történő behatolás a legnagyobb lehet azóta, hogy a Kreml 15 hónappal ezelőtt háborút indított Ukrajna ellen, és megerősíti, hogy Moszkva általános emberierőforrás-hiánnyal küzd.

Egy magát Szabadságot Oroszországnak légiónak nevező csoport jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Saját állításuk szerint az ukrán erőkkel együttműködő oroszokból állnak.

Az ukrán kormány tagadja, hogy bármi szerepe lett volna a történtekben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt értesítették a betörésről, és folyik a „szabotőrök” kiűzése.

XS
SM
MD
LG