Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légvédelmi rakétákat kap Ukrajna, Zelenszkij Svájcot győzködi


Zelenszkij ukrán elnök videóbeszéde a svájci parlament két háza előtt 2023. június 15-én
Zelenszkij ukrán elnök videóbeszéde a svájci parlament két háza előtt 2023. június 15-én

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Hollandia és Dánia partnerként légvédelmi felszereléseket, köztük több száz rakétát küld Ukrajnának, hogy segítse a harcot az orosz erők ellen – jelentette be közös nyilatkozatban a négy ország.

A felszerelések szállítása már megkezdődött, és néhány héten belül be is kell fejeződnie – áll a közleményben, amelyet a brit kormány mutatott be az amerikai vezetésű Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport brüsszeli ülése előtt.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön arra ösztönözte Svájcot, hogy engedélyezze fegyverek reexportját Ukrajnába, szerinte ez létfontosságú volna az orosz invázió elleni küzdelemben.

„Tudom, hogy Svájcban vita folyik a hadianyagok exportjáról Ukrajna védelméhez. Létfontosságú lenne – mondta Zelenszkij a svájci parlament mindkét házához intézett videóbeszédében. – Fegyverekre van szükségünk, hogy helyreállíthassuk a békét Ukrajnában.”

Svájc régóta tiltja, hogy bármely ország, amely fegyvert vásárol tőle, továbbadja konfliktusba bonyolódó feleknek. Az ország tavaly novemberben egyedi svájci embargót is elrendelt az oroszországi vagy ukrajnai hadianyag-szállításokra.

A dolog óriási vitát váltott ki Svájcban, amelynek egyensúlyoznia kell semleges külpolitikai hagyományai és európai szomszédai, illetve hazai fegyveriparának aggályai között.

Zelenszkij egyszínű fekete pólóban, Ukrajna felirattal a mellkasán köszönte meg Svájcnak az uniós szankciók alkalmazását, és arra kérte az országot, hogy adjon otthont egy globális békecsúcsnak.

„Nagyon fontos a szolidaritás, mert ezek a szankciók segítenek véget vetni az agressziónak – mondta. – Erősítenünk kell őket.”

„Szeretném megkérni önöket egy globális béke-csúcstalálkozó megtartására. Vezető szerepet vállalhatnak, kamatoztathatják nemzeti szakértelmüket, kamatoztathatják a know-how-jukat, megszervezhetik a békecsúcsot.”

A beszéd feszültséget váltott ki a svájci parlamentben, a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) visszautasította, mondván, sérti az ország semlegességét.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG