Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyen otthon fegyver, vagy sem? – Ukrán dilemmák az orosz csapatösszevonás kapcsán


Ukrán katonák civil önkénteseket képeznek ki a délkelet-ukrajnai Mariupol városában 2015. július 8-án
Ukrán katonák civil önkénteseket képeznek ki a délkelet-ukrajnai Mariupol városában 2015. július 8-án

Ukrajnában egy pizzéria promóciója is kifejtette a hatását a fegyvertartásról szóló egyre növekvő vitában. Az orosz invázió fenyegetése miatt indított polgári kiképzési programok, a regionális védelmi egységek létrehozása és más előkészületek ugyanis polémiát kavartak a magánfegyver-birtoklásról.

Az ukrán főváros egyik pizzériája szokatlan akciót tartott a hónap elején: Vegyél fegyvert, kapsz egy ingyen pizzát!

Azaz egy közepes vagy nagy pizza jár azoknak – és szigorúan nem elvitelre –, akik januárban lőfegyvert vásároltak vagy fegyverviselési engedélyt kaptak.

A háromnapos ajánlatot a Pizza Veterano országos lánc egyik központi kijevi franchise-üzletében lehetett igénybe venni – a név arra emlékeztet, hogy a lánc tulajdonosa, Leonyid Osztalcev az Oroszország által támogatott szakadárok elleni, közel nyolcéves donbászi háború veteránja.

Osztalcev szerint az akció a hála kifejezése azon ukránok felé, akik fegyvert vásároltak vagy regisztráltattak egy olyan feszült időszakban, amikor Oroszország több mint százezer katonát vonultatott fel az országgal közös határ közelében, és ezzel felszította a félelmet, hogy újabb nagyszabású offenzívát indíthat.

„Szeretnék köszönetet mondani azoknak az állampolgároknak, akik – érzékelve a *** kiszámíthatatlan manővereiből eredő veszélyt, helyes döntést hoznak, és lőfegyvertulajdonosokká válnak” – írta Osztalcev Facebookon, káromkodást használva a nagy szomszéd megnevezésére.

Osztalcev üzenete figyelmeztetéssel zárul: „Ne felejtsük el a legfontosabbat! Megfelelő kiképzés nélkül a fegyverek csak egy rakás fém és műanyag – szóval menjetek, és képezzétek magatokat!”

Önkéntesek akár vadászpuskával is visszatartanák az agresszióra készülő oroszokat

A háború 2014 áprilisában hirtelen köszöntött be Ukrajnában, miután a hatalmas Majdan-tüntetések elüldözték az oroszbarátnak tekintett Janukovics elnököt, Moszkva pedig a Krím elfoglalásával és a szeparatizmus felszításával válaszolt keleten és délen.

A donbászi konfliktus több mint 13.200 ember halálát okozta, több mint egymillió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából (egy részük Ukrajna más részeire, egy részük Oroszországba); a harcok sokféleképpen érintették az országot és az embereket.

Most egy újabb és valószínűleg sokkal szélesebb körű invázió fenyegetése központi témává tette a fegyvertartás kérdését.

Január 29-én a kormány engedélyezte, hogy Ukrajna 25 újonnan alakult területi védelmi egységének önkéntesei – nagyjából minden tartományra jut egy – saját vadászfegyverükkel csatlakozzanak az erőkhöz.

Jaroszlav Jemeljanenko, a csernobili túraszervezők egyesületének vezetője lelkes fegyvertulajdonos: öt lőfegyverrel rendelkezik, és azon a véleményen van, hogy „nem bízhatunk az államban, hogy megvéd minket”.

Nem bíznak abban, hogy Zelenszkij megvédi őket az oroszok ellen

Az esetleges orosz offenzívával kapcsolatban végzett felmérések szerint széles körben elterjedt ez a vélemény.

Jaroszlav Jemeljanenko két puskájával
Jaroszlav Jemeljanenko két puskájával

A kijevi székhelyű Razumkov Központ januárban végzett országos felmérése szerint az ukránok 56 százaléka úgy véli, hogy sem Volodimir Zelenszkij elnök, sem a hatóságok szélesebb értelemben nem tesznek „elegendő erőfeszítést egy teljes körű invázió megakadályozására”, illetve az eshetőségre készülve „nem szervezik meg az ország védelmét”.

Olekszij Martinenko önvédelmi oktató szintén a fegyvertartás híve, részben azért, mert „a bűnüldöző szervek csak korlátozottan tudnak mindenkit megvédeni” – mondta.

Martinenko szerint a szakmájában egyre több „civilt lát, aki úgy tartja, hogy a fegyvertartás az ország védelmének eszköze”.

Az új orosz invázió lehetőségével kapcsolatos aggodalmakat súlyosbítja, hogy „az emberek többsége nem tudja, hogyan kell kezelni a fegyvert”.

Olekszij Martinenko lövészgyakorlaton
Olekszij Martinenko lövészgyakorlaton

„Ha szakemberek képzik ki az embereket, akkor biztonságos a fegyvertartás”

Maratinenko a néhai Jeff Coopert, egy volt amerikai tengerészgyalogost és kézifegyver-szakértőt idézte, aki azt mondta, hogy „a fegyvertartás nem tesz fegyveressé, mint ahogy a zongorabirtoklás sem tesz zenésszé”.

Ukrajnában egyesek szerint a fegyvertartás veszélyei meghaladják a lehetséges előnyöket, legalábbis azok számára, akik nincsenek megfelelően kiképezve.

Tetjana, egy taktikaiorvoslás- és elsősegélynyújtás-oktató tavaly eladta a vadászpuskáját, miután meggyőződött arról, hogy nem lenne hatékony a harcban.

A legtöbb vadászpuska „rövid távolságokra való, és ha valaki még soha nem lőtt emberre, és nincs tapasztalata a közeli vagy a távoli lövészetben, a fegyver miatt nagyobb valószínűséggel ő kerül koporsóba” – mondta.

Tetjana a Szabad Európa donbászi szerkesztőségének elmondta, hogy nem ellenzi, hogy a civilek fegyvert birtokoljanak, de a fegyvereket biztonságos kezekben kell tartani, tette hozzá.

A 44 milliós országban a belügyminisztérium adatai szerint közel másfél millió lőfegyver van forgalomban. Évente mintegy hetvenezret adnak el – közölte az Ukrán Fegyvertulajdonosok Szövetsége ebben a hónapban az Új Hang Ukrajnában című online kiadvánnyal –, és átlagosan egy hónapig tart, amíg valaki megkapja a fegyvertartási engedélyt.

Vjacseszlav Zsuravljov, az Állambiztonsági Hivatal terrorellenes egységének volt alezredese szintén a felelős fegyvertartás híve. Szerint „szakembereknek kellene kiképezniük az embereket a fegyverek megfelelő kezelésére, és akkor minden rendben lesz”.

Egy nagyobb orosz offenzíva esetén komorak lehetnek a kilátások.

Olekszij Bik, a donbászi háborús övezet önkéntese azt mondta, hogy az illegális fegyverek elterjedése szintén komoly probléma. Úgy véli azonban, hogy 2014-hez képest Ukrajna sokkal jobban felkészült az orosz agresszió esetleges eszkalálódására.

„Megtanultuk a leckét. A veteránok legális lőfegyverekkel rendelkeznek és kiképzésen vesznek részt – mondta. – Nem fogunk menekülni, nincs hová menekülnünk. Ez a mi földünk, és meg fogjuk védeni.”

Mark Raczkiewycz írása Darija Kurennaja, a donbászi Valóság szerkesztősége tudósítójának anyaga alapján.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG