Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyen tisztán listás választás Budapesten? Ezt válaszolták a kérdésre a pártok


Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés. Középen Karácsony Gergely főpolgármester a városházán 2020. szeptember 30-án
Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés. Középen Karácsony Gergely főpolgármester a városházán 2020. szeptember 30-án

Fodor Gábor vetette fel egy nemrég megjelent véleménycikkben, hogy állítsák vissza a tisztán listás választást a Fővárosi Közgyűlést illetően. Az ötletről megkérdeztük a pártokat.

„Érdemes lenne visszaállítani a több mint húsz éven keresztül működő listás választási rendszert. Ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat” – írta nemrég egy Indexen megjelent publicisztikájában Fodor Gábor a helyi önkormányzati választásokról Budapesttel kapcsolatban.

Ha tisztán listán választanák meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait a Fidesz, majd az SZDSZ volt képviselője szerint, akkor megszűnne az a helyzet, amelyet úgy jellemez, hogy „a kerületi polgármesterek dominanciája” érvényesül a testületben, emiatt a „fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben”.

Hajdanán…

A rendszerváltás után több mint húsz évig tisztán listás választás eredményeként állt fel a mindenkori Fővárosi Közgyűlés, az első demokratikus helyhatósági választások után még ez a testület választotta meg a főpolgármestert (Demszky Gábort) is. Az MSZP–SZDSZ-kormány 1994-ben bevezette a közvetlen polgármester-választást, majd a Fidesz 2014-ben alakította át a budapesti választási szisztémát. Jelenleg a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és kilenc, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést.

Ehhez kapcsolódóan: Megvan, kik lehetnek az önkormányzati választás főszereplői

Fodor Gábor szerint „az összetételből fakadóan nem tudja a közgyűlés »kitalálni« Budapestet, mert más a kerületi nézőpont, és más a fővárosi”. A volt képviselő szerint a módosításra még egy-két hónapig lenne lehetőség, utána már túl közel lennének a jövő júniusi választások.

A felvetésről megkérdeztük a pártokat is. A Párbeszéd szerint „Budapestnek nem a választási eljárás, hanem a Budapest-ellenes, a várost kivéreztető Orbán-kormány a gondja, ám Karácsony Gergely vezetésével a város ilyen ellenszélben is fejlődik, zöldül, miközben példát mutat szolidaritásból és demokratikus elkötelezettségből. A budapestiek nem választási trükközést, hanem ennek a Budapest-párti zöldpolitikának a folytatását várják.”

Inkább nem

A párt azt írta a Szabad Európának, hogy a választópolgárok akarata nyomán megválasztott politikus képes leginkább megjeleníteni az erőviszonyokat. „Pontosan ez történt a 2019. október 13-i önkormányzati választáson, amikor a budapestiek hitet tettek egy igazságos, szolidáris, zöld Budapest-politika és a fölényes győzelmet arató Karácsony Gergely mellett” – fogalmaztak.

Az LMP „semmi olyat nem tud támogatni, ami jogokat vesz el a választóktól: a közvetlen főpolgármester-választás demokratikus alapjog, ennek elvétele a budapestiektől elfogadhatatlan”. A fővárosi lista kivezetését az LMP „anno hevesen ellenezte, ennek visszaállítása így akár támogatható is lehet a módosítás részleteinek függvényében”. Azonban mivel már kevesebb mint egy év van a választásokig, a párt már nem támogatná, ha hozzányúlnának a választási törvényhez.

Ehhez kapcsolódóan: A 2036-os budapesti olimpiarendezés támogatása is előkerült az ellenzéki polgármesterek helyosztóján

A Momentum „gondolatkísérletek és tét és következmények nélküli eszmefuttatásnak” tartja Fodor Gábor felvetését, amelyet nem kíván kommentálni, azt azonban megjegyezték, hogy „Fodor Gábor tagja volt annak a kormánynak, amely 1994-ben behozta a közvetlen polgármester-választást”.

A parlamentben kétharmados többséggel bíró (vagyis a választási törvényt egyedül is módosítani képes) Fidesz azt válaszolta lapunknak, hogy „a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”. Az MSZP szintén „a választásokig hátralévő idő rövidsége miatt” nem lát indokoltnak egy „ilyen volumenű változtatást”.

A DK nem kívánt válaszolni megkeresésünkre.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG