Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lehet, hogy csak Dobrev és Karácsony lesz a szavazólapon?


Nem lesz, nem lehet tandem, információink szerint Márki-Zay Péter fog hátrébb lépni, úgyhogy Karácsony Gergely és Dobrev Klára marad a szavazólapon az előválasztás második fordulójában. Inog a Momentum elnökének széke, és a tagság erősen megosztott abban, kit kéne támogatnia a talpon maradt jelöltek közül. Egy korábbi kutatás szerint a jobbikosok nagy részének Dobrev Klára a második embere. A friss kutatás szerdán készül el.

Alig öt nap van hátra a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójáig. A pártok bázisai számára az az alapkérdés, hogy ki nyerje az előválasztást. Az átlag ellenzéki szavazónak viszont az – kéne hogy legyen –, ki a legalkalmasabb arra, hogy 2022-ben legyőzze Orbán Viktort.

Október 10-től az emberek az ellenzék vezetőjére szavaznak, miközben az országéra szeretnének.

A kétfordulós választásnak az az előnye, hogy az ember először a neki legszimpatikusabb jelöltre tud szavazni. Ha viszont nem ő jut tovább, a második körben már tudatosan ki tudja választani a céljainak leginkább megfelelő politikust.

Ilyen tudatos döntésre kényszerülnek most azok az ellenzéki választók, akiknek miniszterelnök-jelöltje nem jutott az ellenzéki előválasztás második fordulójába: a Jobbik és a Momentum hívei, illetve azok, akik egy esetleg vissza- (vagy a tandem esetében hátrébb) lépő jelölt mögött állnak.

A kiesettek

A különböző miniszteriposzt-osztogatások a második forduló előtt inkább a „Ha légvárat építesz, ne sajnáld a téglát!” kategóriába tartoznak, céljuk a kormányképesség felmutatása a szavazók számára. Ennél fontosabbak – és ezt nem fogják a pártmutyikat elítélő választóközönség orrára kötni – a majdani közös lista helyeire tett ígéretek. Információink szerint a tárgyalások főként erről szólnak.

A két kiesett jelölt egyike, Jakab Péter jelezte, hogy a második fordulóban senki mellé nem teszi a voksát, nem fogja híveit felhívni arra, hogy kire szavazzanak. Vereségét bejelentő videoüzenete zárásakor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „előválasztást lehet a fővárosból nyerni, választást viszont csak vidékről”. A választásmatematikailag helytálló állítás azt is jelentheti: a vidéket én tudom hozni. A Jobbik elnöke egyelőre napról napra keményebben szól be a Karácsony–Márki-Zay-tandemnek.

Információink szerint a Jobbik elzárkózott a második-harmadik helyezettel való tárgyalásoktól.

Fekete-Győr András egyértelműbben beszélt Jakabnál. A politikus szerint a második fordulóban célszerű lenne, ha már csak két jelölt közül kellene választani. Ehhez a második és a harmadik jelöltnek meg kellene egyeznie egymással, amiben fontos szerepe lehet a Momentumnak.

Egyet biztosan nem szeretne a Momentum közössége, mondta, Dobrev Klárára szavazni, mert neki van a legkevesebb esélye arra, hogy legyőzze Orbánt. A következő napokban el kell dönteni, melyik jelölt, Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter mögé áll be a Momentum.

Úgy tudjuk, a Momentum tagsága nem egységes abban, ki mellé álljanak. A vidéki momentumosok a Márki-Zay melletti kiállást szeretnék. Informális próbaszavazások már voltak, azon, információink szerint, az M.-Z. P.-pártiak enyhe többségbe kerültek. A küldöttgyűlés a héten szavaz.

A fő téma a Fekete-Győr András elleni bizalmi szavazás lesz, amit ugyan ő kért maga ellen, de azután, hogy nagy volt a nyomás rajta.

A továbbjutók

Az első fordulót hét százalékponttal megnyerő Dobrev Klára kimondta, hogy nem lép vissza, sőt nem is egyeztet. Úgy tudjuk, a Jobbik–DK-megállapodással mindkét fél elégedett, technikai és helyi konfliktusok elsimításában aktívan segítik egymást.

Forrásaink szerint mindkét párt operatív részlege felháborodott a miniszterelnök-jelölti verseny második és harmadik helyezettjének fellépésén, és azok szerintük eldurvult, a DK-t támadó kommunikációján.

Egy névtelenséget kérő politikai tanácsadó szerint „Márki-Zay lendületből jött, miközben Karácsonyt a hetente a Facebookra költött tízmilliók szőnyegbombázása tartja életben.” Szerinte nem volt indokolt M.-Z. P. hátrébb lépése, ami egyébként akkor is megtörtént volna, ha létrejön a tandem, és Karácsony és M.-Z. P. együtt, egy sorban került volna föl a szavazólapra. De ezt az Országos Előválasztási Bizottság (természetesen elsősorban a DK és a Jobbik, de Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke is) megvétózta.

Egy másik megkérdezettünk szerint viszont „aki beletett több száz millió forintot Karácsony kampányába, az nem arra adta, hogy visszalépjen”.

A tandemben indulás olyan módszernek tűnhetett, ami leginkább megőrzi a kecskét és a káposztát is: vagyis sem a Karácsony-, sem az M.-Z. P.-hívek nem érzik teljesen elárulva magukat. Információink szerint ugyanis Márki-Zay Péteren nagyon nagy a nyomás a táborában, hogy ne lépjen vissza.

Viszont ha mindhárman nekifutnak a második fordulónak, a DK-ellenes szavazók továbbra is megoszlanak, és a fegyelmezett DK-sok várhatóan miniszterelnök-jelöltséghez juttatják Dobrev Klárát.

Forrásaink szerint ezért M.-Z. P. visszalépése várható, de a következő pár napban arról igyekeznek meggyőzni az előválasztókat, hogy Karácsony neve a szavazólapon M.-Z. P.-t is jelenti, közösen fognak dönteni mindenről, és egyikük a másik kormányfőhelyettese lesz.

Kérdés, hogy ezt a nem túl egyszerű üzenetet hogyan juttatják el a választókhoz. Főleg, ha azzal az M.-Z. P.-s javaslattal is megspékelik, hogy két év után váltják egymást a kormányfői székben.

Az emberek ugyanis – ahogy eddig ezt mind Karácsony, mind M.-Z. P. hangsúlyozta – nem szeretik a majdani pozíciók feletti osztozkodást. Ráadásul mindkét jelölt tudta, hogy a többiek meg fogják vétózni tandemjavaslatukat, mégis előálltak vele, úgyhogy most újabb üzenetet kell faragniuk.

A jobbikosok már korábban Dobrev mellett álltak

Birtokunkba jutott egy, közvetlenül az előválasztás előtt, az azon részt venni tervezők körében készült kutatás. E szerint két jelölt, Dobrev és Karácsony versenyben maradása esetén magabiztosan Dobrev nyerne. (A Dobrev–M.-Z. P.-felállásra nem kérdeztek rá az előválasztás előtt.) Ő inkább a kistelepüléseken élőket, a hatvan év fölöttieket és az alacsonyabb iskolai végzettségűeket tudná mozgósítani. Karácsony Gergely pont fordítva. Fontos, hogy ezek a megállapítások csak az előválasztáson részt vevőkről szólnak, akik a legelkötelezettebb ellenzékiek, nem az összes, 2022-ban szavazni készülő választóról.

Érdekes, hogy míg M.-Z. P. és Fekete-Győr szavazói körében toronymagasan Karácsony vezet, Jakab választói körében már Dobrev. Eltér viszont a jobbikosok és a Jakab-szavazók preferenciája: az utóbbiak nagyobb arányban szavaznának Dobrevre, mint a párthívek.

Érdekes, hogy az MSZP-szavazók nem sokkal kisebb arányban szavaznának Dobrevre, mint saját jelöltjükre, Karácsony Gergelyre.

Az LMP- és a Jobbik-híveknél viszont toronymagasan Karácsony vezet – már ha csak ő és a DK-jelöltje van versenyben.

És kire szavaztak volna az első forduló előtt az elkötelezett ellenzékiek három jelölt második fordulós indulása esetén?

Itt is magabiztosan Dobrev Klára nyerte volna a versenyt, Karácsony lenne a második, és kevéssel lemaradva M.-Z. P. a harmadik.

Jakab Péter hívei is Dobrevre voksolnának, utána viszont M.-Z. P. lenne náluk a befutó. Fekete-Győr hívei viszont egyértelműen M.-Z. P.-t preferálják, náluk Dobrev Klára a harmadik.

Ha nem a miniszterelnök-jelöltek, hanem a pártszimpátiák alapján nézzük a befutókat hármas verseny esetén, a jobbikosok nagyjából egyenlő arányban választanák Dobrevet és M.-Z. P.-t (előbbit kicsit többen, de kicsi az elemszám). A momentumosok egyenlő arányban M.-Z. P.-t és Karácsonyt preferálnák. Az LMP-sek egyértelműen M.-Z. P.-re szavaznának három induló esetén, az MSZP-sek viszont nagyon utálhatják a hódmezővásárhelyi polgármestert: őt senki nem támogatná közülük, és Karácsonyt többen, mint Dobrevet.

Mindezek fényében megmagyarázható Fekete-Győr András egyértelmű kiállása Dobrev Klárával szemben, és – ha lesz – utódja sem fog eltérni ettől. A Karácsony és M.-Z. P. közötti választás mind a pártból származó információink, mind a fenti kutatás szerint kétesélyes.

Ugyanígy érthetővé válik Jakab Péter távolmaradása is a Dobrev-ellenes koalíciótól. Hogy a Jobbik-szavazók hogy jutottak el a „börtönbe Gyurcsányt” kiindulásuktól a DK legfőbb szövetségese pozícióig, valószínűleg sok kutatót foglalkoztat majd a közeljövőben.

Az is látszik az előzetes felmérésből, hogy M.-Z. P.-nek csak abban volt igaza az első forduló utáni nyilatkozataiban, hogy a Momentum szavazói mögé állnának Dobrevvel szemben. A jobbikosok ugyanis, úgy tűnik, a DK jelöltjét követnék. (M.-Z. P. a Partizánban múlt héten azt mondta, hogy az ő első fordulós eredményeihez 15 százalékot hozzá lehet adni, mert a Jobbik és a Momentum hívei is rá fognak szavazni.)

Ugyanakkor kaptunk olyan információkat, hogy a szerdára elkészülő, a Závecz Research által végzett kutatást (és annak kontrollkutatását), amely a Karácsony és Márki-Zay közti erőviszonyokat hivatott eldönteni, bármit is hoz ki eredményként, Karácsony Gergelyék nem fogják elfogadni.

Ne roncsold a bázist!

A két legnagyobb ellenzéki párt környékéről származó információink szerint az egyszerre összefogó és egymással is vetélkedő Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem veszi figyelembe, hogy a DK-é és a Jobbiké lesz várhatóan a két legnagyobb frakció – akár ellenzéki, akár kormánypárti lesz.

Többen a párt vezetői közül egyenesen Dobrev Klára és a DK elleni gyűlöletkeltésről beszélnek. Ez talán túlzás (valakinek az alkalmatlanságáról beszélni nem gyűlöletkeltés), de az biztos, hogy míg Dobrev nyugodtan, higgadtan érvel, ellenfelei kommunikációja kapkodó – persze az is igaz, hogy hirtelen kell kommunikációs megoldásokat találniuk.

Több forrásunk látja a veszélyét annak, hogy a felerősödött egymás elleni kommunikáció az ellenzéki pártok bázisát is roncsolja, ami 2022-ben a szavazástól való távolmaradással üthet vissza.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG