Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lehet, hogy nem jut el a pulyka a karácsonyi asztalra Angliában


Kamionparkoló az Egyesült Királyság M20-as autópályája mellett Kentben 2020. december 22-én
Kamionparkoló az Egyesült Királyság M20-as autópályája mellett Kentben 2020. december 22-én

A fogyasztóknak nem kell pánikvásárolniuk, Nagy-Britanniában nem tér vissza a hetvenes évekbeli „elégedetlenség tele”, amelyet sztrájkok és áramszünetek fémjeleztek – mondta egy miniszter csütörtökön.

A megugró európai nagykereskedelmi földgázárak megrázták az energia-, vegyianyag- és acélgyártókat és megterhelték az ellátási láncokat, amelyek már most is szenvednek a munkaerőhiány és a Brexitet követő zűrzavar miatt.

Miután a gázárak szén-dioxid-hiányt váltottak ki, Nagy-Britannia kénytelen volt meghosszabbítani a vészhelyzeti állami támogatást, hogy elkerülje a baromfi- és húshiányt.

A Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketcsoportja múlt héten közölte kormánytisztviselőkkel, hogy ha nem intézkednek, a teherautó-vezetők hiánya pánikvásárláshoz vezethet a karácsonyt megelőző időszakban.

Nincs szükség pánikvásárlásra

A szupermarketekben több helyen üresen maradtak a szénsavasital- és vizespolcok, a pulykatenyésztők pedig arra figyelmeztettek, hogy a családok kénytelenek lehetnek karácsonykor nélkülözni a hagyományos pulykaebédet, ha a szén-dioxid-hiány továbbra is fennáll.

„Nincs szükség arra, hogy az emberek elinduljanak és pánikszerűen vásároljanak” – mondta Paul Scully, a kisvállalkozásokért felelős miniszter a Times Radiónak.

„Nézzék, ez egyáltalán nem olyan, mint a hetvenes évek” – közölte, amikor megkérdezték tőle, hogy Nagy-Britannia visszatér-e az elégedetlenség teléhez. Ez utalás 1978–79-ra, amikor az infláció és az ipar megmozdulásai káoszba taszították a gazdaságot.

A szupermarketek éreznek némi kihívást

A Tesco szóvivője szerint a csoport jelenleg jól működik, bár a teherautó-sofőrök hiánya okozott „némi kihívást az áruszállításban”.

A kettes számú játékos, a Sainsbury’s szóvivője azt mondta: „egyes termékkategóriák elérhetősége változhat, de vannak alternatívák”.

A szupermarketek és a gazdák felszólították Nagy-Britanniát, hogy enyhítse az élelmiszer-ellátást megterhelő munkaerőhiányt a kulcsfontosságú területeken, különösen a kamionosoknál, a feldolgozásnál és a betakarításnál.

Nincs, aki kamiont vezessen vagy idénymunkát végezzen

A teherfuvarozási üzletágnak további kilencvenezer sofőrre van szüksége, hogy kielégítse a keresletet, miután a Brexit megnehezítette az európai munkavállalóknak a sofőrködést Nagy-Britanniában, a járvány pedig megakadályozta az új munkavállalók kiképzését.

„Az én vállalkozásomban mintegy száz teherautó-vezető hiányzik, és ez egyre nehezebbé teszi a boltjaink kiszolgálását” – mondja Richard Walker, az Iceland szupermarket ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy kiszállításokat kellett törölniük.

„Ez nyugtalanságra ad okot. Szeretnénk készleteket felhalmozni, hogy a karácsonyi csúcsidőszakban is tudjunk működni, így most a lehető legrosszabb időszakban szembesülünk ezzel a hiánnyal. Aggódom.”

A Nemzeti Gazdaszövetség levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben arra kéri, hogy sürgősen vezessen be egy új vízumrendszert, amely segíti az ellátási láncban a munkaerőhiány kezelését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG