Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elindult a hivatalos oldal, lehet itthon regisztrálni a koronavírus elleni oltásra


Nagyrészt a Schott Hungary Kft. gyárában, a Vas megyei Lukácsházán készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag. 2020. december 4.
Nagyrészt a Schott Hungary Kft. gyárában, a Vas megyei Lukácsházán készített ampullákba kerül a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag. 2020. december 4.

Elindult hétfő este a vakcinainfo.gov.hu oldal, amelyen regisztrálni lehet a koronavírus elleni védőoltásra. A weboldalon megerősítik, hogy a vakcina beadása önkéntes és ingyenes.

Oltási terv alapján adják be

Azt írják, hogy az, aki regisztrál, értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor. Az oltások akkor indulhatnak, amikor lesz itthon a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd, és az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke. A védekezésben résztvevőknek elsőbbségük van.

A briteknél mától oltanak

Ma kezdődik Nagy-Britanniában a koronavírus elleni tömeges oltási kampány, az ország történetének legnagyobb kiterjedésű oltási kampánya. A szigetország, ahol eddig több 61 ezer halálos áldozatot követelt a járvány, a világon elsőként hagyta jóvá egy koronavírus elleni vakcina alkalmazását.

Szigorú oltási menetrendet szerint oltanak. A lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

A Napi.hu összeállításában emlékeztet arra, hogy brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagának forgalmazását.

Bill Gates is megszólalt

Az üzletember, akinek feleségével közös alapítványa már korábban is támogatta a vakcinagyártást, a Singapore FinTech Festivalon beszélt arról, hogy hat vakcina lehet elérhető 2021 első negyedévére, köztük a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson és a Novavax készítményei. A Bill Gates a Portfolio beszámolója szerint azt mondta, a következő feladat az, hogy a fejlődő országokba is eljusson az oltás, ne azon múljon, ki kaphatja meg, hogy kinek mennyi pénze van.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG