Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lejár a kilakoltatási moratórium, ismét maratoni ügyfélfogadást tart az Utcajogász


Az Utcajogász jogsegélyszolgálata a Blaha Lujza téren (jobbra Szatmári Andrea)
Az Utcajogász jogsegélyszolgálata a Blaha Lujza téren (jobbra Szatmári Andrea)

Sok család kap levelet ebben az időszakban a végrehajtótól, amelyben kitűzik a kilakoltatás időpontját. Az Utcajogász idén is a megszokottnál hosszabb ügyfélfogdáson várja azokat az érintetteket, akiknek jogi tanácsra van szükségük, de nem tudnák megfizetni az ügyvédi munkát.

Az Utcajogász Egyesület hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő emberek számára biztosít ingyenes jogi segítséget minden péntek délután háromtól öt óráig a budapesti Blaha Lujza téren.

Az évből eddig eltelt időszakról még nincsenek friss adatok, de tavaly 1165-en ültek oda a Blahán az utcajogászok asztalához, közülük százan kilakoltatási ügyben kértek segítséget. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapja szerint 2023 első felében ezeregyszáz lakásügyi végrehajtási cselekményt hajtottak végre.

Tavaly radikálisan nőtt, gyakorlatilag megduplázódott a segítséget kérők száma az egy évvel korábbihoz képest – mondta a Szabad Európának Puskás Panni, az egyesület munkatársa.

Hozzátette: a segítséget kérők számának drasztikus emelkedése vélhetően összefügg a gazdasági válsággal, ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy mintha egyre terebélyesebb lenne a lakhatási szegénységben élők köre. Egyre többen kérnek segítséget munkatársaiktól a nemrég még a középosztályhoz tartozók közül, például pedagógusok.

Hivatalosan április 30-án ér véget a téli kilakoltatási moratórium, az Utcajogász Maraton április 26-án, pénteken lesz. Déltől este hat óráig várják az ügyfeleket a Blaha Lujza téren az egyesület munkatársai, majd jótékonysági rendezvényt tartanak.

A civil egyesület most is, mint mindig, azt kéri a hozzájuk fordulóktól, hogy az ügyükre vonatkozó minden iratot vigyenek magukkal az ügyfélfogadásra, mert át kell nézni azokat az érdemi segítségnyújtáshoz.

Ehhez kapcsolódóan: Utcajogász: A kilakoltatási moratórium nem oldja meg a problémákat, csupán elfedi egy időre

Az Utcajogász Egyesület munkájával több cikkben, podcastban is foglalkozott a Szabad Európa, például akkor, amikor jogászaik két pert is megnyertek a Kincsem Park szürke házainak lakói ügyében.

Az Utcajogász 2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak. A munkatársaikkal készített interjút itt olvashatják:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG