Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lekerült Liverpool a világörökségi helyszínek listájáról


Liverpool egyik ikonikus épülete, a Royal Liver Building a Mersey folyó partján
Liverpool egyik ikonikus épülete, a Royal Liver Building a Mersey folyó partján

Lekerült az angliai Liverpool a világörökségi helyszínek listájáról, miután az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) úgy ítélte meg, hogy több új épület, köztük egy futballstadion is jelentősen megváltoztatta a város történelmi kikötőjének arculatát.

Liverpoolt 2004-ben vette fel az UNESCO a világörökségi listájára, amelyen olyan helyszínek szerepelnek, mint például a kínai nagy fal, az indiai Tádzs Mahal vagy a pisai ferde torony.

A világörökségi bizottság kínai tanácskozását követően jelentette be, hogy megfosztják az angliai várost a státusztól.

Joanne Anderson, Liverpool polgármestere érthetetlennek nevezte a döntést, és egyúttal arról számolt be, hogy fellebbezni fognak.

„Rendkívül csalódott vagyok a határozat miatt, amelyre egy évtizeddel azután került sor, hogy az UNESCO felkereste a várost. Tanulmányozni fogjuk a fellebbezés lehetőségeit a kormánnyal együtt” – mondta.

Veszélyben a Nagy-korallzátony - vitás kérdés
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:14 0:00

Omán, Németország, Nagy-Britannia

A város mindössze a harmadik olyan helyszín, amely valaha kikerült a nagy presztízsű jegyzékből. Ezt megelőzően egy ománi rezervátum járt így 2007-ben, miután lecsökkentették a területét, orvvadászok pedig megritkították a vadállományt, valamint az Elba völgyének drezdai szakasza 2009-ben, miután négysávos hidat építettek a folyó fölé.

A világörökségi státuszú helyszínek ENSZ-finanszírozásban részesülnek, illetve kedvelt turistacélpontnak számítanak.

Liverpool lehetséges kizárásáról már csaknem tíz éve szó van, miután az UNESCO 2012-ben figyelmeztetett, hogy több új épület is jelentősen megváltoztatta az érintett városrész arculatát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG