Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikai botránnyá vált a horrorházakként emlegetett idősotthonok ügye Romániában


Marius Budăi
Marius Budăi

Lemond Marius Budăi román munkaügyi miniszter, akit azzal vádolnak, hogy válasz nélkül hagyta az idősek és fogyatékkal élők bántalmazásáról szóló bejelentéseket. A visszaélések egy magán-nyugdíjasotthonokból álló komplexumban történtek Bukarest közelében – közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Az ügy akkor fajult politikai vonatkozású országos botránnyá, amikor két román oknyomozó média, a Centrul de Investigatii Media és a Buletin de București hónap elején nyilvánosságra hozta, hogy több tucat idős és fogyatékkal élő embert éheztettek, vertek, drogoztak be és kötöztek az ágyához, miközben megtagadták tőle az alapvető higiéniát három, magánkézben lévő nyugdíjasotthonban. Mindegyiket ugyanaz a szervezet működteti Voluntariban.

A hír országos felháborodást váltott ki, és egyre nagyobb politikai botrányba torkollt, amikor kiderült, hogy Budăit, akinek minisztériuma a szociális ellátás területén is kötelezettségekkel bír, egy civil szervezet már tavaly tájékoztatta a visszaélésekről, ám ő nem tett semmilyen intézkedést a helyzet orvoslására – inkább úgy döntött, hogy megszakítja a minisztérium hivatalos együttműködését a civil szervezettel.

Miközben a hatóságok a horrorháznak nevezett három nyugdíjasotthon bezárásán, az ott élők átköltöztetésén és az otthonokat működtető szervezet tulajdonosának letartóztatásán dolgoztak, Ciolacu kormányfő sietett elejét venni a még nagyobb politikai botránynak, és elrendelte az összes hasonló intézmény átfogó, országos vizsgálatát.

A hatóságok több mint ezer otthonban végeztek rajtaütésszerű ellenőrzést, közülük tizenhármat véglegesen bezártak, negyvenhármat pedig ideiglenesen felfüggesztettek.

A szervezett bűnözés elleni rendőrség 26 gyanúsítottat vett őrizetbe – később közülük négynek a letartóztatását rendelték el, 11 másikat pedig házi őrizetbe helyeztek.

Amikor Budăi július 13-án bejelentette küszöbönálló lemondását, Ciolacu „becsületes gesztusról” és „minden szilárd európai demokráciában” normális fejleményről beszélt.

A baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban továbbra is támadások alatt áll, miután a média felfedte, hogy az otthonok tulajdonosa, Ștefan Godei szoros kapcsolatot ápol Gabriela Fireával, a jelenlegi kormány család- és ifjúsági miniszterével, valamint Bukarest egyik volt szociáldemokrata polgármesterével.

Mi több, Firea – aki állítólag jövőre jelöltetni kívánja magát főpolgármesternek – Florentin Pandelének, Voluntari régóta hivatalban lévő szociáldemokrata polgármesterének házastársa.

Firea és Pandele is határozottan tagadja, hogy köze lenne a horrorházbotrányhoz, azt állítják, hogy politikai bosszú célpontjává váltak.

Jogi eljárás eddig nem indult ellenük, de a PSD-re várhatóan komoly csapást mérnek a történtek a jövő évi parlamenti, helyhatósági és elnökválasztás előtt.

Klaus Iohannis elnök, a PSD-vel az elmúlt két évben nem éppen zavartalan koalíciót alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi vezetője „nemzeti szégyennek” nevezte a leleplezéseket, amikor a NATO-csúcstalálkozó előtt, a hét elején Vilniusban nyilatkozott.

XS
SM
MD
LG