Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondásra szólították fel a belarusz Vöröskereszt ukrán gyerekek deportálásával vádolt vezetőjét


Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban 2023. június 9-én
Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban 2023. június 9-én

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) november 30-ig adott időt Dzmitrij Saucov elmozdítására, máskülönben felfüggesztik a volt szovjet tagköztársaságban működő tagszervezetet.

Az IFRC belső vizsgálata megállapította az illetékes felelősségét abban, hogy gyerekeket szállítottak át Belaruszba az Oroszország által megszállt ukrajnai területekről. Arról is írtak, hogy a belarusz Vöröskereszt tevékenysége a jelek szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségesének számító Aljakszandr Lukasenka vezette országra korlátozódott, a kiskorúakat egy másik, meg nem nevezett szervezet hozta el Ukrajnából.

Ehhez kapcsolódóan: A népirtás egyik formája: ukrán gyerekek ezreit hurcolják el az oroszok

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége szerdán november 30-i határidőt szabott meg Saucov eltávolítására. Figyelmeztettek, hogy ha elmarad, felfüggesztik a belarusz tagszervezetet. Ez esetben ezután nem fogják támogatni az új partnerségek kötését és a finanszírozás biztosítását.

A belarusz állami televízió júliusban bemutatta Saucov látogatását az orosz megszállás alatt lévő, kelet-ukrajnai Liszicsanszkban, ahol kijelentette, hogy az általa vezetett szervezet aktívan részt vesz a helyi gyerekek Belaruszba szállításában „az egészségük javítása érdekében”.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán gyerekek háborús naplóit állították ki Anne Frank városában

Nem sokkal ezt megelőzően Pavel Latuska belarusz ellenzéki aktivista közölte, hogy információkkal látta el a Nemzetközi Büntetőbíróságot mintegy 2100 ukrán gyerek kényszeráttelepítésére vonatkozóan Belaruszba.

A belarusz hatóságok megerősítették, hogy már több mint ezer, 6 és 15 év közötti kiskorút fogadtak be a szomszédos országból. A tájékoztatás szerint az első, 350 fős csoport áprilisban érkezett meg.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG