Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a holland kormány a családtámogatási botrány miatt


Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtónak nyilatkozik Hágában, 2019. június 19-én.
Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtónak nyilatkozik Hágában, 2019. június 19-én.

Mark Rutte miniszterelnök bejelentette, hogy a teljes holland kormány lemond, így vállalva felelősséget a hibás családtámogatási rendszerért, amely családok ezreit tette tönkre.

A miniszterelnök átadta lemondását Vilmos Sándor királynak, de a kabinet a koronavírus válság kezelése miatt az új választásokig kormányon marad. A választást március 17-re tűzték ki.

Csalással vádolták a családokat

A kormány azt követően kényszerült távozásra, hogy egy parlamenti vizsgálat megállapította: az adóhatóság tévesen vádolta meg családokat csalással és jogtalanul fosztotta meg őket a családtámogatástól.

A vizsgálati jelentés szerint „példátlan igazságtalanság” történt, amelyben hozzávetőlegesen 10 ezer családnak kellett több tízezer eurónyi támogatást visszafizetnie, ami egyes háztartásokat csődbe vitt, mások elveszítették az állásukat, a családok széthullottak. Az adóhivatal azt is beismerte, hogy számos családot származása vagy kettős nemzetisége miatt vettek célba.

Orlando Kadir, a közel 600 családot képviselő ügyvéd elmondta, hogy a célpontokat „etnikai profilalkotás” után választották ki, az adóhivatal munkatársai a „külföldi csengésű” nevekre utaztak.

Rosszkor, rossz időben

A kormányválság Hollandiát épp a koronavírus járvány legkeményebb szakaszában éri, az országban szigorú járványügyi szabályokat vezettek be. Annak ellenére, hogy a kormány COVID-19 intézkedéseinek társadalmi támogatása az elmúlt hetekben erősen megcsappant, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért még mindig vezet a közvélemény-kutatások szerint.

Rutte pártja az előrejelzések szerint a szavazatok 30%-t szerezheti meg, ami még így is kétszerese az iszlámellenes, Geert Wilders által vezetett PVV-nek. Rutte 2010 óta vezeti a kormányt, kétszer választották már újra.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG