Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott egy német politikus, maszk-beszerzésből profitált a cége      


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Lemondott a német törvényhozás egyik képviselője, mert cége 250 ezer eurót keresett Covid-maszkok kereskedelmével. CDU-s párttársa úgy nyilatkozott, elfogadhatatlan, hogy valaki egy súlyos válságból profitáljon.

Nikolas Löbel, Angela Merkel pártja, a CDU Baden-Württembergi képviselője vasárnap bejelentette, lemond képviselői székéről, és visszavonul a politikától. A politikus bukását az okozta, hogy pénteken kiderült: még a koronavírus-járvány elején saját cége 250 ezer eurót keresett orvosi maszkok importjának szervezésével.

Löbel elismerte, hogy „hibát követett el, érzékenyebben kellett volna eljárnia”, ezért pénteken lemondott székéről a Bundestag külügyi bizottságában. Ez azonban nem volt elég, a hétvégén több politikus, köztük Baden-Württemberg CDU-s képviselője, azaz saját párttársai is követelték, hogy mondjon le a képviselőségről is.

Új szupermaszk: hosszabb ideig hordható és jobban véd a mutációk ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Választási év Németországban

Susanne Eisenmann, aki idén a tartomány kormányzói székéért indul, a Spiegelnek úgy nyilatkozott: „elfogadhatatlan, hogy egy képviselő a saját gazdagodására használja fel ezt a súlyos válságot.” Löbel végül vasárnap bejelentette, azonnal kilép a CDU parlamenti frakciójából, és augusztusban, az aktuális ülésszak végén képviselőként is lemond, és helyére új képviselőt választanak. A szeptemberi időközi választáson a dpa hírügynökség szerint Löbel nem fog elindulni.

A botrány érzékenyen érinti Merkel pártját, hiszen Baden-Württembergben március 14-én helyhatósági választásokat tartanak. Szeptember 26-án pedig parlamenti választások lesznek egész Németországban; Angela Merkel már korábban bejelentette, hogy ezen már nem ő lesz a kormánypárt, a CDU kancellárjelöltje.

Bár a közvélemény-kutatások továbbra is a CDU előnyét mutatják, Merkel kiszemelt utódja, Armin Laschet támogatottsága alacsony, egy januári felmérés szerint csak a németek 12 százaléka látná őt szívesen egy új kormány élén.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG