Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország falat épít a belarusz határon


Ilyen szögesdrót kerítés védi most a lengyel-belarusz határt. 2022. január 25.

Lengyelország 394 millió dollárért magas falat kezdett építeni keleti határán, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az EU területére Belaruszból, mely az Európai Unió szerint „hibrid támadást” folytat ellene.

Csütörtökön újságírók megtekinthették a munkát a szigorúan őrzött területen.

Nyáron kezdődött a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok ezreinek nyomása Lengyelország és Litvánia erdőkkel borított, Belarusszal közös határain, ami összecsapásokhoz vezetett a lengyel határőrséggel. Lengyelország szögesdróttal zárta le belarusz határát, és megnövelte a határőrök számát.

Az EU szerint a migránsokat Belarusz tekintélyelvű vezetője arra használja fel, hogy destabilizálja a 27 tagú közösséget, megtorlásul a Minszk elleni nyugati szankciók miatt, melyeket azért hoztak, mert a nemzetközi közösség szerint elcsalták az elnökválasztást és keményen elbántak az ellenzékkel.

Lengyelország 5,5 méter magas fémfala több mint 180 kilométeren húzódik majd a belarusz határ szárazföldi részén. A határ része a Bug folyó is. A fal júniusban készül el és mintegy 1,6 milliárd zlotyba (125 és fél milliárd forint) kerül.

Bírálói és a környezetvédők szerint nem fogja megállítani a migránsokat, viszont kárt okoz Európa egyik utolsó érintetlen természeti területén, a bialowiezai erdőben.

Se otthonuk, se munkájuk: egy sikertelen embercsempészet története
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG