Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország hamarosan hozzájuthat az európai helyreállítási alap forrásaihoz


Az Európai Bizottság brüsszeli székháza 2016. március 16-án
Az Európai Bizottság brüsszeli székháza 2016. március 16-án

A varsói kormány várakozásai szerint az Európai Bizottság a napokban jóváhagyhatja a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap eddig blokkolt forrásainak átutalását, miután jelentős előrelépések történtek a nemzeti terv elfogadásáról szóló tárgyalásokon.

Piotr Müller kormányszóvivő arról számolt be, hogy a felek megegyezésre jutottak az úgynevezett mérföldkövek tartalmát illetően, hozzátéve, hogy ezt meg is küldték a brüsszeli testületnek.

„A következő néhány napban hivatalosan is jóváhagyhatják a nemzeti helyreállítási tervet” – húzta alá.

Lengyelország 23,9 milliárd eurónyi forráshoz juthat hozzá az európai helyreállítási alapból, illetve ezenfelül 12,1 milliárd euróhoz kedvezményes hitelek formájában. Az ehhez szükséges nemzeti tervezet már 2021 májusa óta az Európai Bizottság előtt van, amely azóta vonakodik megadni a jóváhagyást az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításával kapcsolatos aggályok miatt.

Többször is leszögezték, hogy Varsónak végre kell hajtania az Európai Bíróság ítéletét a vitatott bírói fegyelmi kamara feloszlatásával kapcsolatban, módosítania kell egyes jogszabályokon, valamint vissza kell helyeznie hivatalukba a jogsértő módon eltávolított bírákat. Az ügyben régóta folyik a kompromisszumkeresés a két oldal között.

„Véglegesítés alatt áll a munkánk Lengyelországgal a mérföldköveket és a célokat illetően mindhárom pont vonatkozásában” – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Lengyelországhoz hasonlóan még Magyarország sem jutott hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz. Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságért felelős tagja cáfolta a magyar kormányzati narratíva azon állítását, hogy a 2500 milliárd forintos magyar helyreállítási tervet a „gyermekvédelmi” törvény miatt tartanák vissza. Mint rámutatott: ennek oka a magyarországi korrupciós kockázat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG