Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország össztűz alatt Strasbourgban


Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond a lengyel jogrendről szóló vitában az Európai Parlament előtt Strasbourgban 2021. október 19-én
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond a lengyel jogrendről szóló vitában az Európai Parlament előtt Strasbourgban 2021. október 19-én

Lengyelország kormányfőjét többször bírálták kedden az Európai Parlamentben zajló feszült vitában. Az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette Varsót: nem marad büntetlenül, hogy kihívást intézett a huszonhét országból álló közösség törvényének elsőbbsége ellen.

„Az ön érvei nem lesznek jobbak. Ön csak menekül a vita elől” – mondta Ursula von der Leyen, akit láthatóan elkeserített a lengyel Mateusz Morawiecki a több mint négyórás adok-kapok során.

Von der Leyen azt mondta: a lengyel alkotmánybíróság múlt heti döntése, miszerint az európai uniós jog egyes részei összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, „közvetlen kihívás az európai jogrend egysége ellen”.

A bizottsági elnök három válaszlehetőséget vázolt fel a lengyel bíróság támadására az uniós jog elsőbbsége ellen, a jogi lépésektől kezdve a finanszírozás csökkentésén keresztül a szavazati jogok felfüggesztéséig.

Brüsszel már régóta panaszkodik, hogy a lengyel kormány aláássa igazságszolgáltatása függetlenségét, de a bírósági ítélet teljes körű válsággá változtatta ezt, és felkeltette a félelmet, hogy Lengyelország végül kiléphet a közösségből.

Nem akar Polexitet

A Lengyelországot kormányzó nacionalista Jog és Igazságosság párt azt állítja, hogy nem tervez Polexitet, és – ellentétben a 2016-os Brexit-referendum előtti Nagy-Britanniával – Lengyelországban továbbra is magas az EU-tagság támogatottsága a népesség körében.

Morawiecki, mielőtt megjelent volna Franciaországban az unió strasbourgi közgyűlésén, nyílt levélben panaszkodott az EU-misszió túlterjeszkedésére, amely „központilag irányított szervezethez vezet, amelyet a demokratikus ellenőrzéstől megfosztott intézmények irányítanak”.

Ezt kedden a parlamenti vitában megismételte, azzal vádolva az uniót, hogy túllépte a hatáskörét.

„Az EU hatásköreinek világos határai vannak, nem szabad csendben maradnunk, amikor áthágják ezeket a határokat – mondta Morawiecki. – Tehát igent mondunk az európai univerzalizmusra, de nemet mondunk az európai centralizmusra.”

Cselekvési lehetőségek

Von der Leyen azt mondta, hogy „mélységesen aggasztja” a lengyel bírósági határozat, mivel az „megkérdőjelezi az EU alapjait”, és az Európai Bizottság kénytelen cselekedni.

Közölte, hogy az első cselekvési lehetőség az úgynevezett jogsértési eljárás, amikor az Európai Bizottság jogilag vitatja a lengyel bíróság ítéletét, és ez pénzbírságot vonhat maga után.

Egy másik lehetőség a feltételességi mechanizmus (a jogállamisági feltételrendszer) alkalmazása és más pénzügyi eszközök, amelyek révén az uniós forrásokat visszatartják Lengyelországtól.

Amíg meg nem oldódik Varsó összecsapása Brüsszellel, nem valószínű, hogy Lengyelország akár egyet is látna abból a 23,9 milliárd euró támogatásból és 12,1 milliárd olcsó hitelből, amelyet a Covid–19-világjárvány után az EU helyreállítási alapjának részeként kért.

Az EU még megakadályozhatja a lengyel hozzáférést is a 2021–2027 közötti költségvetés fejlesztési és strukturális projektjeihez nyújtott uniós támogatásokhoz mintegy hetvenmilliárd euró értékben.

Von der Leyen szerint a harmadik lehetőség az EU-szerződések 7. cikkelyének alkalmazása. Ennek értelmében a tagállamok jogai – beleértve az uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogot – felfüggeszthetők, ha megsértik a közösség alapértékeit.

Nem szeretnék kitessékelni, de az értékeket nem hagyják

Az EU parlamentjének képviselői egymás után álltak fel, hogy felszólalása után szigorúan bírálják a lengyel vezetőt, és néhányan a luxemburgi uniós miniszteri találkozó résztvevői közül is csatlakoztak a bírálók kórusához.

Finnország európai ügyekért felelős minisztere szerint nem lehet kompromisszum a megoldás, az Európai Bizottságnak cselekednie kell.

„Nem akarunk senkit kitessékelni – mondta Tytti Tuppurainen újságíróknak. – Tiszteletben tartjuk a lengyel emberek azon kívánságát, hogy az EU-n belül legyenek és az EU tagjaként folytassák, de nem veszélyeztetjük az EU értékeinek alapját.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG