Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország: rendszerváltás vagy alkotmányos válság?


Rendszerváltás vagy alkotmány válság kezdődött Lengyelországban? Itt az új Atlasz, a Szabad Európa külpolitikai podcastje. A téma Lengyelország.

Gondoltuk, hogy nem lesz zökkenőmentes időszak, de a tavaly őszi választások után a lengyel politika egyenesen felbolydult. Hiába nyerte meg a parlamenti választásokat a nyolc évig kormányzó, sokszor EU-szkeptikus, a Fidesszel baráti viszonyt ápoló Jog és Igazságosság, a Lengyelországot korábban már vezető Donald Tusk új, EU-barát lengyel kormányt alakított.

A jobbközép Polgári Koalíció, a liberális-parasztpárti Harmadik út és az újbalos Lewica koalíciójára sokak szerint maga a rendszerváltoztatás súlya nehezedik. A szomszédos Ukrajnában háború van, haza kell hozni az EU-s pénzeket, meg szeretnék változtatni az abortuszszabályozást, a közmédiát és az igazságszolgáltatást. Azonban Lengyelország egy félprezidenciális állam, az elnöknek majdnem mindenben vétójoga van. A korábban az ellentétes oldalon, a Jog és Igazságosságban politizáló Andrzej Duda elnök már most megnehezíti a Tusk-kormány dolgát.

Vendégünk Zeöld Zsombor Lengyelország-szakértő és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar–Német Intézet kutatási vezetője.

A podcast megnézhető a YouTube-on itt:

Ha inkább meghallgatná, megteheti itt:

Lengyelország: rendszerváltás vagy alkotmányos válság?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:33:22 0:00
  • 16x9 Image

    Kuczogi Jakab

    Kuczogi Jakab a Szabad Európa videós újságírója. 2020-ban végzett a Színház- és Filmművészet Egyetem televíziós műsorkészítő szakán, jelenleg pedig az ELTE politikatudományok szakának hallgatója. Az elmúlt években az ATV és az RTL Híradójának riportere volt. 

XS
SM
MD
LG