Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországba látogatott az ukrán elnök


Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij a lengyel fővárosban 2023. április 5-én
Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij a lengyel fővárosban 2023. április 5-én

Volodimir Zelenszkijt és feleségét katonai tiszteletadással fogadták Varsóban. Az elnök a vizit során köszönetet kíván mondani a szomszédos Lengyelországnak a hazájának nyújtott támogatásért.

Az orosz invázió tavaly februári megindítása óta az ukrán elnök alig hagyta el országát. Bár az utóbbi hónapokban ellátogatott az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Franciaországba és Belgiumba is, a mostani út annyiban különbözik ezektől, hogy előre bejelentették, és nem titokban került rá sor. Ahogy az is szokatlan, hogy ezúttal Zelenszkijt a felesége, Olena Zelenszka is elkísérte.

Andrzej Duda lengyel államfő hivatalának egyik vezetője, Marcin Przydacz kiemelte, hogy ez Zelenszkij első ilyesfajta vizitje a háború kirobbanása óta.

A királyi palota udvarán rendezett köszöntőceremónián Duda és a két first lady is elegáns öltözetben, míg Zelenszkij az ikonikussá vált sötétzöld pulóverében jelent meg.

Az ukrán elnök februári londoni, párizsi és brüsszeli útján katonai repülőgépek küldéséért lobbizott, a tavaly decemberi washingtoni vizit fő célja pedig az amerikai politikai támogatás erősítése volt. A varsói látogatás ezzel szemben elsősorban arra szolgál, hogy köszönetet mondjon országa nevében a lengyel nemzetnek a segítségnyújtásért.

Az Oroszország jelentette fenyegetést rendkívül komolyan vevő Lengyelország az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás egyik legfőbb szószólója, amit jól mutat az is, hogy a szövetségesek között elsőként döntött vadászrepülőgépek átadásáról.

Ehhez kapcsolódóan: Tucatnyi vadászgépet tervez átadni Lengyelország Ukrajnának

Ezzel párhuzamosan jelentősen nő Lengyelország szerepe az ukrajnai háború nyomán kialakuló európai biztonsági rendben. Varsó amerikai és dél-koreai fegyverek beszerzésével modernizálja a hadseregét, miközben az Egyesült Államok is megerősítette katonai jelenlétét az országban.

Volodimir Zelenszkij Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfővel is egyeztetni fog, illetve részt vesz egy Ukrajna újjáépítéséről szóló gazdasági fórumon, és találkozik ukrán menekültekkel is.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország engedélyt fog kérni a német Leopard 2-esek ukrajnai szállítására

A vizitre ugyanakkor érzékeny pillanatban kerül sor, mivel a lengyel gazdák egyre élesebben tiltakoznak a vámmentes ukrán gabona importja ellen, amely lenyomta az árakat és nehéz helyzetbe hozta őket.

Ugyan az Ukrajnából érkező gabonának elvileg csak keresztül kellene utaznia Lengyelországon az észak-afrikai és közel-keleti régiók felé, a tüntetők szerint a mennyiség egyre nagyobb része kerül eladásra a lengyel piacon, ami árzuhanást eredményezett. A bolgár és a román gazdák is hasonló problémákról számoltak be.

A tiltakozások hatására Henryk Kowalczyk mezőgazdasági miniszter pár órával Zelenszkij megérkezése előtt lemondott tisztségéről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG