Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországban hamarosan szavazhatnak az orosz befolyást vizsgáló bizottságról


Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Lublinban 2020. szeptember 11-én
Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Lublinban 2020. szeptember 11-én

A bírálók attól tartanak, hogy az alkotmányellenes eszköz egy esetleges választási vereség esetén is segítené a Jog és Igazságosság (PiS) párt hatalmának megőrzését.

Egyesek szerint a kormányzó erők arra próbálhatják felhasználni az orosz befolyást vizsgáló bizottságot, hogy eltávolítsák a politikai életből a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, Donald Tuskot.

Az ellenzéki szenátorok által lex Tusknak nevezett jogszabályt a felsőház nemrég már elutasította, így most visszatér az indítvány az alsóház, a szejm elé, ahol szűk kormánypárti többség van. A szavazást akár már szerdán megtarthatják.

A javaslat értelmében a szejm által megválasztandó, kilenctagú bizottság elemezné a 2007–2022 között hozott intézkedéseket, és ennek alapján kezdeményezhetné az orosz befolyás hatására foganatosított döntések felfüggesztését. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnának ki, így például tíz évre eltilhatnák őket bizonyos tisztségek betöltésétől.

Ehhez kapcsolódóan: A történelem elferdítésével vádolta meg a Honvéd Vezérkar új főnökét a lengyel nagykövet

A bírálók szerint a kezdeményezés sértené a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ugyanis a bizottság egyfajta bíróságként működne. Több ellenzéki politikus alkotmányellenesnek minősítette a tervezetet, és bejelentette, hogy a testület létrehozása esetén pártjuk nem állít jelölteket a testületi tagságra. Egyes rendelkezések ellen az ország ombudsmana is tiltakozását fejezte ki.

A PiS szóvivője azonban azt állította, hogy a bizottság létrehozásának nincs pártpolitikai vonatkozása, mivel a vizsgálat nemcsak a jelenleg ellenzéki Polgári Platform által irányított kormányok (2007–2015), hanem a jelenlegi hatalom hivatali időszakára is vonatkozik.

A kormánypárt azzal vádolja Donald Tuskot, hogy miniszterelnökként túl közeli kapcsolatokat ápolt az orosz vezetéssel.

Mások szerint épp a jelenlegi kormány kedvezett több ügyben is Moszkvának, például azzal, hogy még az ukrajnai háború kitörése előtt megnövelte az orosz szénimportot, illetve támadta Németországot és megbontotta az Európai Unió egységét.

Ehhez kapcsolódóan: Felére csökkentette az Európai Bíróság Lengyelország napi pénzbírságát

A lengyelországi orosz befolyás vizsgálatára eredetileg pont Tusk tett javaslatot tavaly, és ezt az ötletet sajátította ki végül Mateusz Morawiecki kormánya.

Vannak, akik boszorkányüldözéstől tartanak, különösképpen azután, hogy Janusz Kowalski jobboldali képviselő elismerte: reményei szerint a bizottság munkája nyomán Tuskot bíróság elé állítják.

Miłosz Motyka, a Polgári Platform szóvivője úgy vélekedett, hogy koholt vádakkal kívánják ostorozni az ellenzéket.

Amennyiben a jogszabályt megszavazzák, Andrzej Duda elnök elé kerül aláírásra.

Lengyelországban októberben rendeznek parlamenti választást, amelyen eldől, hogy a PiS zsinórban a harmadik alkalommal is nyerni tud-e.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG