Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A történelem elferdítésével vádolta meg nyílt levélben a honvéd vezérkar új főnökét a lengyel nagykövet


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy Budapesten, 2023. május 2-án
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy Budapesten, 2023. május 2-án

Böröndi Gábor a közmédiában azt mondta, hogy 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem "fogták meg" időben békefolyamattal, ez vezetett a második világháborúig. Sebastian Kęciek szerint ez úgy értelmezhető, mintha Lengyelország felelős lenne egy globális konfliktus eszkalációjáért, ez pedig a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelenti.

A Telex írt először a nyílt levélről, amelyben a nagykövet emlékezteti Böröndi Gábort a titkos Molotov-Ribbentrop-paktumra, amely alapján Hitler és Sztálin befolyási övezeteket osztottak fel egymás között. Mint írja, a megállapodás értelmében 1939. szeptember 1-jén a Harmadik Birodalom, szeptember 17-én pedig a Vörös Hadsereg fegyveres, provokálatlan támadást indított Lengyelország ellen – "ezzel megkezdődött a lengyelek közel hat évig tartó, hatmillió lengyel állampolgár életét követelő exodusa".

"Nem engedhetjük meg az áldozat és az elkövető sértő felcserélését" - folytatja a nagykövet, aki párhuzamot von az Ukrajnában zajló háborúval. Mint írja Oroszország teljes körű, provokálatlan és törvénytelen ukrajnai agressziójával szemben Európának le kellene vonnia a második világháború tanulságait, és "szolidárisan a történelem helyes oldalára kellene állnia, az áldozat, nem pedig az agresszor oldalára. Csak így teremthetünk tartós békét Európában. A történelmet nem szabadna az egységünk aláásására használni" .

A budapesti lengyel nagykövetség honlapján teljes terjedelmében olvasható levél végén a nagykövet megemlékezik arról, hogy 1939-ben Magyarország, miközben hivatalosan Németországgal állt szövetségben, megtagadta Berlin kérését, hogy segítsen a Lengyelország elleni támadásban. Mint írja, Gróf Teleki Pál miniszterelnök reakcióját a lengyelek soha nem felejtik el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG