Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták a bosnyák börtöntábor egykori őrét az Egyesült Államokban


Egykori fogoly idézi fel a čelebići táborban töltött napjait 2014. november 26-án
Egykori fogoly idézi fel a čelebići táborban töltött napjait 2014. november 26-án

Kemal Mrndzićet, a hírhedt boszniai čelebići fogolytábor egykori felügyelőjét Bostonban vették őrizetbe. A táborban szerbeket tartottak fogva és kínoztak meg a volt Jugoszlávia felbomlásakor. Az egykori őr azt hazudta, hogy üldözik, így kapott menekültstátuszt és állampolgárságot a tengeren túl.

Az ENSZ volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntető törvényszéke (ICTY) megállapította, hogy a čelebići tábor őrei bűnösek szerb foglyok meggyilkolásában, megerőszakolásában és kínzásában.

Amerikai ügyészek május 17-én közölték, hogy Mrndzićet az ICTY nyomozói kihallgatták Szarajevóban az 1992–1995-ös boszniai háború után, és azzal vádolták, hogy részt vett a Čelebićiben elkövetett bűncselekményekben.

A peranyagok szerint Mrndzićet számos túlélő azonosította, akik szerint tevékeny részt vett a táborba kényszerített foglyok verésében és más visszaélésekben.

A Čelebići három másik őrét elítélte a hágai törvényszék.

A bírósági dokumentumok szerint a háború befejezése után az ICTY nyomozói Szarajevóban beszéltek Mrndzićcsel, és állítólag megvádolták azzal, hogy részese volt a Čelebićiben elkövetett visszaéléseknek.

Az amerikai ügyészek szerint Mrndzić Horvátországon keresztül szökött meg Boszniából, és 1999-ben menekültstátuszt, majd állampolgárságot kapott az Egyesült Államokban, miután hamisan azt állította, hogy a szerb fegyveres erők fogságába esett, megkínozták, és fél hazatérni.

Letartóztatása idején Swampscott városában élt, közvetlenül Boston mellett – közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

Most más bűncselekmények mellett azzal vádolják, hogy lényeges tényeket hamisított meg és titkolt el az Egyesült Államok kormánya elől.

Mrndzićet óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután május 17-én első ízben megjelent a szövetségi bíróságon.

A csalással megszerzett útlevél és a hamisan megszerzett honosítási bizonyítvány használata az Egyesült Államokban tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ICTY megállapította, hogy a dél-boszniai Konjic városából és a környező falvakból mintegy 240 szerbet zártak be Čelebićiben.

Kínozták és bántalmazták őket, néhányukat pedig meggyilkolták 1992 májusa és 1993 májusa között annak a szerb polgári lakosság elleni széles körű és szisztematikus támadásnak a részeként, amelyet a boszniai muszlim és horvát erők hajtottak végre a térségben.

Készült az AP és az NBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG