Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lettország visszavonja egy száműzetésben működő független orosz televízió engedélyét


A Dozsgy tévé stúdiója 2022. július 18-án
A Dozsgy tévé stúdiója 2022. július 18-án

A lett elektronikusmédia-hatóság visszavonta a Dozsgy (Eső) nevű független orosz televízió sugárzási engedélyét – jelentette be a hatóság vezetője december 6-án.

A december 8-án hatályba lépő határozatot „a nemzetbiztonság és a közrend veszélyeztetésével összefüggésben” hozták – mondta Ivars Āboliņš, a Nemzeti Elektronikusmédia-tanács (NEPLP) elnöke.

A tévécsatorna vezetése „nem érti és nincs tudatában a jogsértések jelentőségének és komolyságának, ezért nem működhet Lettország területén” – mondta Āboliņš.

A Dozsgy nyilatkozata szerint a lépés „tisztességtelen és abszurd”.

A NEPLP júniusban adott ki sugárzási engedélyt a Dozsgynak, miután márciusban kénytelen volt felfüggeszteni oroszországi tevékenységét az ukrajnai orosz invázióról szóló tudósításai miatt.

December 2-án a Dozsgyot tízezer euró pénzbírsággal sújtották, mert olyan Oroszország-térképet használt, amelyen az Ukrajna által elcsatolt Krím félsziget látható, és az Ukrajnát megszálló orosz fegyveres erőket a „hadseregünknek” nevezte.

Ugyanezen a napon a lett állambiztonsági szolgálat közölte, hogy vizsgálatot indított olyan kijelentésekkel kapcsolatban, amelyek „felvetik a gyanút, hogy a tévécsatorna segítséget nyújtott az orosz megszálló erők katonáinak Ukrajnában”

Alekszej Korosztejov, a Dozsgy műsorvezetője december 1-jén arra szólította fel a nézőit, hogy írjanak az oroszországi törvénysértésekről a mozgósítás során, valamint a háborús bűnökről. A kérésben így fogalmazott:

„Reméljük, hogy sok katonának is segítettünk, mégpedig felszereléssel és a puszta szükségletek kielégítésével a fronton.”

A biztonsági szolgálat sajtóközleményében azt írta: „semmilyen támogatás nem indokolt az agresszor Oroszországnak”, hozzátéve, hogy bárki, aki az orosz erőket segíti, büntetőjogi felelősségre vonható.

Más hírközlő szervezetek is áthelyezték tevékenységüket Rigába.

Oroszországi tevékenységének márciusban kényszerített felfüggesztését követően a Szabad Európa/Szabadság Rádió hírirodát nyitott a lett fővárosban, és ez jelenleg a Novaja Gazeta Europe és a Deutsche Welle német nemzetközi műsorszolgáltató moszkvai irodájának is otthont ad.

A városban működik 2014 óta a Meduza független hírportál is.

XS
SM
MD
LG