Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levédette gúnynevét a jobboldali bolgár politikus, hátha így nem tudják támadni


Kosztadin Kosztadinov bolgár politikus, akit sokan a becsmérlő Kosztya Kopejkin gúnynéven ismernek
Kosztadin Kosztadinov bolgár politikus, akit sokan a becsmérlő Kosztya Kopejkin gúnynéven ismernek

Kosztadin Kosztadinov szélsőjobboldali bolgár politikusnak elege lett abból, hogy mindenki cikizi.

A politikust széles körben csak Kosztya Kopejkin néven emlegetik, arra utalva, hogy fillérekért hajlandó az orosz érdekek szolgálatába állni.

Most azonban Kosztadinov, a szélsőjobboldali Újjászületés párt vezetője azzal vág vissza, hogy védjegyként jegyeztette be a nevet. Így kívánja megakadályozni, hogy az emberek a gúnynevet használják – sőt azt is állítja, hogy Kosztya Kopejkin a XIX. századi orosz író, Nyikolaj Gogol Holt lelkek című regényének egyik karaktere.

A parlamentben és az utcán az emberek évek óta csak Kosztya Kopejkinnek hívják a harcos jobboldali politikust. A Bulgária EU-ból és NATO-ból való kilépését szorgalmazó és Oroszországot erősen támogató bolgár Újjászületés párt felfelé ívelő pályán van, az október 2-i választásokon a negyedik helyen végzett, a szavazatok 10,2 százalékával bejutott a parlamentbe.

Október 8-án Diana Popova-Ganeva ügyvéd, a szófiai ügyvédi kamara munkatársa Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az Újjászületés párt képviselői védjegyként jegyeztették be a Kosztya Kopejkint. Az információt később más bolgár források is megerősítették.

A kérelmet néhány héttel azután nyújtották be a szabadalmi hivatalhoz, hogy június 1-jén feszült jelenet zajlott le a parlamentben, amikor Iszkren Mitev, a reformpárti Folytatjuk a változást párt képviselője Kopejkin úr megszólítással fordult Kosztadinovhoz. Kosztadinov bocsánatkérést követelt, sértő kifejezések használatával és „rágalmak terjesztésével” vádolta Mitevet.

Popova-Ganeva ügyvédnő Facebook-bejegyzésében megjegyzi, hogy Kosztadinov valószínűleg azt hitte, hogy a védjegy birtoklásával megtilthatja az embereknek, hogy kiejtsék a szájukon a nevet, illetve hogy lehetőséget szerzett a beperlésükre, ha továbbra is így szólítanák. Az ügyvédnő szerint a védjegybejegyzések valójában nem biztosítanak ilyen jogokat.

Nem idegen számára a botrány

A Kosztya Kopejkin gúnynév pontos eredete nem világos, de Kosztadinov korai politikai karrierjére vezethető vissza még Várnába, a Fekete-tenger partján fekvő bolgár üdülővárosba, ahol a jobboldali IMRO – Bolgár Nemzeti Mozgalom párt tagja, majd elnökhelyettese volt.

A szókimondó politikus számára nem idegen a botrány. 2021 novemberében munkatáborokat és börtönt ígért mindenkinek, „aki nem velünk van”. Kijelentette, hogy „egy napon az összes ruszofób szemétláda” bíróság előtt fog felelni Bulgária ellen elkövetett bűneiért, és számos politikust vádolt meg, hogy külföldi hatalmak zsoldjában áll.

Úgy tűnik, az újságírókat sem kedveli túlságosan. Annak ellenére hogy a közelmúltbeli választásokon az összes politikus közül ő kapta a legtöbb műsoridőt, gyakran szidja a sajtó munkatársait. Pártja meghirdette a „strici újságírásért járó éves díjat”.

Három nappal a legutóbbi választások után az Újjászületés vezetője több újságírót akart kiküldeni egy sajtótájékoztatóról, mivel szavai szerint kellemetlenül érezte magát tőlük.

Bár viszonylag kis pártról van szó, az Újjászületés értékvilága a populizmus, a ruszofília és a Nyugat-ellenes összeesküvések mérgező keveréke, ami a koronavírus-járvány után és most az ukrajnai háború közepette vonzó kombinációnak bizonyult.

Az Újjászületés az elmúlt években egyre népszerűbb lett főképp Kosztadinov harsány médiajelenlétének köszönhetően, és a legutóbbi választásokon megnövelte parlamenti jelenlétét.

Miután felröppent a hír, hogy védjegyként bejegyezték a Kosztya Kopejkin nevet, az Újjászületés párt képviselői igyekeztek magukhoz ragadni a narratíva feletti irányítást.

Kosztadinov azzal vádolta az „analfabéta pszicho-jobboldali peremvidéket”, hogy félreértelmezték a védjegy bejegyeztetéséről szóló döntést. Dejan Nikolov párttitkár azt mondta, hogy létrehozzák a Kosztya Kopejkin Alapítványt. „Az irodalom és a művészetek terén tehetséges gyermekek támogatására fogunk koncentrálni. Az alapítványt részben adományokból fogjuk finanszírozni” – mondta Nikolov a BBC-nek –, másrészt pedig a rágalmazási ügyekben elnyerendő pénzekből, utalva arra, hogy az ilyen ügyek gyakoriak és megnyerhetők.

Kosztadinov ezután kiegészítette korábbi állítását, miszerint a becenév Gogol Holt lelkek című, éles hangú társadalmi szatírájának egyik szereplőjén alapul. A regény első részében a fő elbeszélés kitérőt tesz egy látszólag független történetbe, a majdnem novellahosszúságú Kopejkin kapitány történetébe.

„Orosz Robin Hood”

A novellában Kopejkin a császári orosz hadsereg kapitánya. Miután 1812-ben, a Napóleon elleni háborúban súlyos sérüléseket szenvedett és megrokkant, megélhetés nélkül marad. Különböző orosz tisztviselőkhöz fordul segítségért, azonban határozottan elutasítják azzal, hogy várjon a falujában a végső válaszra. Kopejkin megelégeli a dolgot, fogja magát, és az erdőbe megy lakni, ahol összeáll egy rablóbandával. Gogol utal arra is, hogy később a vezetőjévé válik.

Kosztadinov értelmezésében nincs itt semmi kétértelműség. Szerinte ez nem tragikus történet egy fogyatékos emberről, aki hiába folyamodik a korrupt hivatalnokokhoz irgalomért, ahogy gyakran értelmezik a történetet. Kosztadinov változatában Kopejkin az orosz Robin Hood, egy bátor kapitány, aki bandát alapít, hogy „pénzt raboljon a gazdagoktól”, és a szegényeknek adhassa.

A bolgár politikus azt mondta kritikusainak, gyanítja, hogy nem is olvasták a regényt, és még csak nem is hallottak Gogol nevéről. Szerinte a társadalomnak ez a része „súlyos és sokrétegű funkcionális analfabetizmusáról ismert”.

Kosztadinov irodalmi összehasonlításával van egy másik probléma is. Gogol regényében valójában nem szerepel Kosztya Kopejkin, ahogy Kosztadinov állítja, csak Kopejkin kapitány van, egy keresztnév nélküli szereplő.

Gogoltól eltekintve mások is értetlenül állnak az előtt, hogy Kosztadinov mit akarhat kezdeni a védett névvel. „Egy védjegy bejegyzése valamilyen kereskedelmi tevékenységet feltételez, amely leggyakrabban bizonyos típusú áruk vagy szolgáltatások előállításához vagy nyújtásához kapcsolódik” – mondta Georgi Kalinov, a bolgár szabadalmi hivatalban dolgozó ügyvéd és védjegyjogi képviselő a Szabad Európa bolgár szolgálatának.

A törvény szerint a Kosztya Kopejkin védjegy lehetővé tenné tulajdonosai számára fürdőruhák, parókák, strucctollak, műanyag fóliák gyártását és értékesítését, valamint cirkuszi előadásokat is.

Szöveg: Genka Sikerova, a Szabad Európa bolgár szolgálatának oknyomozó tudósítója.
XS
SM
MD
LG