Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litvánia engedményeket szorgalmaz az orosz nukleáris szankciók terén


Munkagépek dolgoznak a Paks II. atomerőmű építésén 2022. szeptember 10-én
Munkagépek dolgoznak a Paks II. atomerőmű építésén 2022. szeptember 10-én

Mentességet javasol Magyarországnak az az új litván kezdeményezés, amely az európai uniós szankciókat érinti az orosz atomenergia-ipar ellen. A már létező szerződések fokozatos megszüntetésére pedig kétéves időszakot irányoz elő a Reuters által megtekintett tervezet.

Az EU korábbi hasonló javaslataihoz képest a legújabb vilniusi terv árnyalt megközelítést tartalmaz, és a jelek szerint kísérletet tesz a kételkedők megnyerésére Budapesten és másutt.

„Egyedi korlátozó intézkedések bevezetése javasolt a Roszatommal szemben” – áll a március 17-i politikai indítványban, amelyet nem hoztak nyilvánosságra.

„Ezen túlmenően helyénvaló egy olyan derogáció bevezetése, melynek alapján a Roszatommal folytatott együttműködés, a vele kötött szerződések vagy egyéb megállapodások meghatározott ideig továbbra is végrehajthatók, lehetővé téve az Európai Unió tagállamainak e szerződések vagy egyéb megállapodások véghez vitelét.”

A dokumentum erre két évet javasol.

Az EU tíz szankciócsomaggal sújtotta Oroszországot, amióta 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, de ezek nem érintették közvetlenül az orosz atomenergia-iparral folytatott több száz millió euró értékű kereskedelmet.

Minden uniós országnak bele kell egyeznie a szankciók bevezetésébe, Magyarország azonban – ahol a Roszatom bővíti a paksi atomerőművet – jelezte, hogy ellenezni fog minden korlátozást az orosz atomenergia-iparral szemben.

A litván javaslat ezt a problémát kívánta orvosolni azzal, hogy Budapestnek konkrét, akár kilenc évre szóló mentességet kínál Paks miatt.

A Litvánia által javasolt szankciók egyebekben megtiltanák az új beruházásokat az orosz polgári atomenergia-szektorba, megakadályoznák új együttműködési megállapodások kötését a Roszatommal, és megszüntetnék a dúsított urán importját Oroszországból. Franciaország és más, érvényes szerződéssel rendelkező országok kivételt jelentenének.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter nagy vonalakban akkor beszélt erről, amikor március 20-án Brüsszelbe érkezett, hogy tárgyaljon uniós kollégáival. Azt mondta, hogy a terv „hagymamegközelítést” jelent.

„Vagyis nagyon sok rétegből lehet választani. Mindazokat lehámozhatjuk, amelyekben nem tudunk (…) megegyezni” – közölte újságírókkal.

„De még mindig maradnak dolgok, amiket szankcionálhatunk, ha az igazgatósági tagokról van szó, ezek lehetnek új szerződések, sok minden lehet azoknak az országoknak a figyelembevételével, amelyeknek meglévő szerződéseik vannak és olyan projektjeik futnak, amelyek védelmet igényelnek.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG