Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„LMBTQ-propaganda” – A Bolsoj nem játszhatja a Nurejev-balettet


A Bolsoj homlokzatán a Nurejev című balettet hirdeti a plakát még 2017 decemberében
A Bolsoj homlokzatán a Nurejev című balettet hirdeti a plakát még 2017 decemberében

A moszkvai Bolsoj Színház levette műsoráról a Rudolf Nurejev táncosnak szentelt balettet. Az igazgató szerdán arra az új orosz jogszabályra hivatkozva jelentette ezt be, amely kiterjeszti a törvényalkotók szerint LMBTQ-jogokat népszerűsítő és ezért korlátozás alá eső tevékenységek körét.

Vlagyimir Urin, a Bolsoj igazgatója közölte, hogy a Nurejev című balettet „a most életbe lépett törvény miatt vetették el, amely egyértelműen szabályozza a nem hagyományos értékek propagandáját érintő kérdéseket” – jelentette az Interfax hírügynökség.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által decemberben aláírt törvény tiltja „a nem hagyományos nemi kapcsolatok propagandáját” tartalmazó reklámokat, média- és online megjelenéseket, könyveket, filmeket és színházi produkciókat, kibővítve azt a még 2013-ban hozott tilalmat, amelynek középpontjában a kiskorúak védelme állt az ilyen „propagandákkal” szemben.

„A nem hagyományos kapcsolatok bármilyen bemutatásának” tilalma az új törvényben egyértelműen a balett elvetésére sarkallta a Bolsojt, hiszen az előadás érinti Nurejev homoszexualitását is.

Jogvédő csoportok keményen bírálták a jogszabályt, amely szerintük állami szinten bátorítja a homofóbiát, az intoleranciát és a diszkriminációt.

Nurejev, a Szovjetunióban született balett-táncos és koreográfus 1961-ben Nyugatra disszidált.

A kiemelkedő színház- és filmrendező, Kirill Szerebrennyikov koreográfiájával színpadra állított balett premierje 2017-ben volt. A tavalyi évre tervezett előadásokat törölték, miután Szerebrennyikov bírálta Moszkva ukrajnai katonai akcióját, és elhagyta Oroszországot.

Múlt hónapban a Bolsoj egy másik Szerebrennyikov-produkciót is levett a műsoráról: a Korunk hőse című balettet májusban kellett volna bemutatni. Az intézkedést nem indokolták.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG