Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London jó kapcsolatokat szeretne Kínával, de saját értékrendje fontosabb


Boris Johnson brit miniszterelnök, 2021. január 27-én.
Boris Johnson brit miniszterelnök, 2021. január 27-én.

Dominic Raab külügyminiszter azt mondta kedden, hogy Nagy-Britannia jó viszonyt szeretne Kínával, de nem azon az áron, hogy feladja a saját értékrendjét. Közben a parlamentben nyilvánosságra hozzák a brexitet követő időszak külpolitikai prioritásait.

"Soha nem engedünk az értékeinkből, nem hagyunk fel azzal, hogy kiálljunk értük, beleértve a nyitott társadalom értékeit, a demokráciát és az emberi jogokat" - mondta Raab a Sky News-nak. "Ez megköveteli tőlünk, hogy fenntartásokkal közelítsünk Kínához, de mi jó viszonyt szeretnénk, ahol ez lehetséges. Ám soha nem fogunk engedni, soha nem adjuk fel a kiállást a saját értékeinkért."

Nagy-Britannia növelni szeretné a befolyását az Indiai-Csendes-óceáni térség demokratikus nemzetei között, miközben megőrizné szoros kapcsolatait az Egyesült Államokkal, derült ki kedden az ország brexit utáni külpolitikájának prioritásait ismertető dokumentumból.

Prioritások a brexit után

Szembehelyezve Nagy-Britanniát Kínával a hidegháború vége óta, vagyis három évtizede, a legnagyobb beszámoló a brit kül- és védelmi politikáról elárulja, hogy Boris Johnson miniszterelnök hogyan kíván egy újra megerősített, szabályokon, együttműködésen és szabad kereskedelmen alapuló nemzetközi rend frontvonalában lenni.

Az Indiai-Csendes-óceáni térséget "a világ egyre inkább geopolitikai központjának" nevezve a kormány kiemelte egy brit repülőgép-hordozó telepítését a térségbe, és bejelentette, hogy egy korábban elhalasztott indiai látogatás áprilisban létrejön.

Mióta tavaly év végén egy elmérgesedett válás után ténylegesen kiléptek az Európai Unióból, Johnson kormánya azt ígérte, hogy egy "integrált jelentés" megmutatja majd, hogy Nagy-Britannia még mindig ütőerővel bír a nemzetközi színpadon, és új korszakot határoz meg az ország számára.

Megragadják a lehetőségeket

"Mélységesen optimista vagyok az Egyesült Királyság helyét illetően a világban és abban, hogy képesek vagyunk megragadni az előttünk álló lehetőségeket" – mondja majd Johnson a parlament előtt tett nyilatkozatában.

A briteknek két befolyásos szerep jutott az idén: ők lesznek az első, pandémia utáni G7-es csúcsértekezlet házigazdái júniusban és ugyancsak ők rendezik meg novemberben a COP26 klímakonferenciát.

De a százoldalas dokumentumot alapos vizsgálatnak vetik alá, olyan konkrét intézkedéseket keresve, melyek megmutatják, hogy a kormány hogyan valósítja meg Johnson retorikáját, miközben az ország azzal küszködik, hogy zöld ágra vergődjön a brexit realitásaival és több halottat tudhat magáénak, mint amennyit el tudna képzelni a COVID-19 járvány miatt.

Sok ügy terheli a brit-kínai viszonyt

A viszony Kínával, a világ lassan legnagyobbá váló gazdaságával súlyos kárt szenvedett olyan ügyek miatt, mint például a kínai bánásmód a volt brit gyarmaton, Hongkongban, vagy az állam által támogatott kínai gazdaság egyre hangosabb kritikája és a nagy-britanniai kínai befektetések körüli biztonsági aggályok.

A Queen Elizabeth repülőgép-hordozó régóta tervezett telepítése várhatóan fokozza a katonai feszültséget a Dél-kínai tengeren.

A keddi jelentést beharangozó közlemény szerint "az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolat fontossága" mellett a demokrácia és az emberi jogok védelme és a terrorizmustól való biztonság a brit politika alapelemei.

XS
SM
MD
LG