Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London megakadályozhatja a külföldiek lapvásárlását Nagy-Britanniában


Nagy-Britannia törvénymódosítást fontolgat annak érdekében, hogy egyik külföldi állam se lehessen ottani szerkesztőség tulajdonosa – közölték kedden kormányzati források. Londonban most mérlegelik, hogy engedélyezzék-e az Abu-Dzabi által támogatott RedBird IMI-nek a The Telegraph című lap megvásárlását.

A jelentős politikai befolyással bíró The Telegraphra tett ajánlat kérdéseket vetett fel a média függetlenségével, illetve azzal kapcsolatban, hogy a külföldi befektetők olyan eszközökhöz juthatnak, amelyekkel alááshatják a sajtószabadságot.

Mintegy száz törvényhozó írta alá az összes pártból azt a levelet, amelyben szerkesztői beavatkozástól és lehetséges cenzúrától tartva ellenzik, hogy a RedBird IMI átvegye a jobboldali újságot és a The Spectator politikai magazint.

Lucy Frazer médiaminiszter dönti el, hogy engedélyezik-e az üzletet.

A parlament felsőházának képviselői szerdán szavaznak a digitális piacokról, a versenyről és a fogyasztókról szóló törvény módosításáról, amely vétójogot adna a minisztereknek bármely külföldi állam brit lapokra tett vásárlási ajánlatával szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP a kormányok elé dobta a kesztyűt a média függetlenségéért vívott ütközetben

A kormány eddig a legjobb utat választotta céljai eléréséhez – mondta egy, az ügyben jártas forrás.

Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a kormány „felismerte az érzelmek erejét” Tina Stowell konzervatív törvényhozó módosító javaslata iránt.

„Tárgyalunk Stowell-lel” – válaszolta a szóvivő arra a kérdésre, hogy a kormány fontolóra veszi-e a meglévő jogszabályok módosításának lehetőségét annak megakadályozása érdekében, hogy egy külföldi állam brit szerkesztőség tulajdonosa legyen.

„Tisztázzuk: a módosító eljárásról a parlament dönt, és az teljesen független a The Telegraph eladásával kapcsolatos belső kormányzati folyamattól” – mondta újságíróknak.

Ha a felsőház elfogad egy módosítást, akkor az az alsóház elé kerül megfontolásra. A kormány saját módosító indítványt is előterjeszthet.

Frazer a döntését elősegítendő hétfőn kapta meg a szabályozó hatóságok jelentéseit arról, hogy felméréseik szerint milyen hatásokkal járhat mindez a véleménynyilvánítás szabadságára és a lapok pontosságára.

Kedden azt mondta, hogy „kvázi bírói minőségben” dönt arról, hogy az ügyletet további vizsgálatra a versenyhatóság elé utalja-e.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG