Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London szerint a Dunán lehetne gabonát szállítani Ukrajnából


Az orosz zászló alatt közlekedő Zsibek Zsoli hajó Kijev szerint ukrán gabonát vitt a fedélzetén a Fekete-tengeren. A kép 2022. július 3-án készült
Az orosz zászló alatt közlekedő Zsibek Zsoli hajó Kijev szerint ukrán gabonát vitt a fedélzetén a Fekete-tengeren. A kép 2022. július 3-án készült

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy alternatív útvonalakat kell keresni az Ukrajnában rekedt gabona elszállítására, beleértve a Dunát is, ha a törökországi Boszporusz-szoroson keresztül nem lehetséges.

„A törökök mindenképpen nélkülözhetetlenek a probléma megoldásához. Minden tőlük telhetőt megtesznek (…) A dolog azon múlik, hogy az oroszok beleegyeznek-e abba, hogy a gabona kijusson” – mondta Johnson a parlamentben.

„Egyre aktívabban kell keresnünk az alternatív módokat a gabona kiszállítására Ukrajnából, ha nem tudjuk használni a tengeri útvonalat, ha nem használhatjuk a Boszporuszt.”

Törökország közölte, hogy leállított egy orosz zászló alatt közlekedő teherhajót fekete-tengeri partjainál, és kivizsgálja azt az ukrán állítást, miszerint a hajó lopott gabonát szállít.

Johnson azt mondta a törvényhozóknak, hogy vannak olyan megoldások, amelyek nélkülözik a brit vagy más hadihajók jelenlétét a Fekete-tengeren.

„Amit szintén megvizsgálunk, az annak a lehetősége, hogy a folyót, konkrétan a Dunát vagy a vasutat felhasználva próbáljuk meg kisebb mennyiségekben kihozni a gabonát annál, mint ahogy azt egy óriási konvojjal tehetnénk a Fekete-tengeren” – mondta.

„Minden elképzelhető lehetőséget megvizsgálunk.”

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG