Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London szerint csak figyelemelterelés az orosz nukleáris erők készültségbe helyezése


Ben Wallace egy védelmi miniszteri konferencia megnyitóján Leicestershire-ben 2022. február 22-én
Ben Wallace egy védelmi miniszteri konferencia megnyitóján Leicestershire-ben 2022. február 22-én

A brit védelmi miniszter szerint az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezéséről szóló bejelentés nem jár gyakorlati lépésekkel, mindössze el akarják terelni a figyelmet az ukrajnai invázió nem várt nehézségeiről.

Ben Wallace azt mondta a Sky News brit televíziós csatorna hírműsorában, hogy szorosan figyelemmel követik a fejleményeket, azonban látni kell, hogy a bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai gondjairól próbálja elterelni a nemzetközi figyelmet.

A tárcavezető irracionálisnak nevezte a döntést Ukrajna megtámadásáról, és kijelentette, nem szeretne találgatásokba bocsátkozni Putyin következő lépéseit illetően. Ugyanakkor leszögezte, hogy a Nyugat készültségben van.

Úgy vélekedett, hogy az orosz nukleáris erők különleges harci szolgálati rendbe helyezése jórészt retorikai célokat szolgál, ténylegesen nem akarják használni ezeket a fegyvereket.

„Putyin elnök bejelentése nem vezet semmilyen meghatározott intézkedéshez erőik készültségi eljárásában. Értékelésünk szerint ez valójában a kommunikációs térben való elrettentést szolgálja, emlékezteti az embereket arra, hogy megvannak az eszközeik az elrettentésre” – húzta alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap közölte, hogy egyes NATO-tagállamok „agresszív nyilatkozatai” és „törvénytelen szankciói” miatt utasította a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy helyezzék különleges harci szolgálati rendbe a nukleáris elrettentő erőket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint ezzel emelni próbálják a tétet és további nyomást akarnak helyezni az ukrán delegációra a hétfői tárgyalásokon. „Nem fogunk engedni a nyomásnak” – fogalmazott.

„Putyin térjen már észhez… Értse meg végre, hogy nagy hibát követett el!”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG