Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Londonban jelezte eddig a legtöbb magyar, hogy szavazna június 9-én


Egy szavazó bedobja a szavazólapját az urnába a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én
Egy szavazó bedobja a szavazólapját az urnába a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én

Két héttel a határidő lejárta előtt 12.150-en jelezték, hogy a 147 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. 2019-ben két héttel a voksolás előtt 10.357-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára 20.291-re nőtt a számuk.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhatnak az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán –, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon.

Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható

  • személyesen,
  • kézbesítési meghatalmazott útján,
  • elektronikus azonosítást követően elektronikusan a valasztas.hu vagy a magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit. Ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint eddig több mint 12 ezren jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson.

  • A legtöbben, több mint 1200-an a londonit jelölték meg.
  • Mintegy 850-en szavaznának Hágában,
  • majdnem nyolcszázan Brüsszelben,
  • mintegy 550-en Münchenben és Bernben,
  • csaknem 470-en Stuttgartban,
  • 450-en Berlinben,
  • közel 380-an Bécsben.

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a külképviseleteken 2024. június 9-én 6–19 óráig lehet szavazni az alábbi kivételekkel: az amerikai kontinensen 2024. június 8-án helyi idő szerint 6–19 óráig, Algériában, Angolában, Nagy-Britanniában, Írországban, Nigériában, Portugáliában és Tunéziában 2024. június 9-én 6–18 óráig, Ghánában, Marokkóban és Szenegálban 2024. június 9-én 6–17 óráig.

Az EP- és önkormányzati választással kapcsolatban még több hírt olvashat a Szabad Európa választási rovatában.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG