Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lövöldözés, halottak Dánia egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában


Mentők a Fields bevásárlóközpontban a lövöldözés után 2022. július 3-án.
Mentők a Fields bevásárlóközpontban a lövöldözés után 2022. július 3-án.

Három embert megölt, hármat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Dánia egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában. A 22 éves gyanúsítottat elfogták, hétfőn kihallgatják. A rendőrség szerint vélhetően nem terrortámadásról van szó.

A három sebesült kritikus állapotban van. A támadást vasárnap este követték el a Koppenhága déli részén álló Field's bevásárlóközpontban, amely Skandináva egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Több mint 140 üzlet és étterem található benne. A támadást két órával az előtt követték el, hogy elkezdődött volna a közeli arénában egy koncert, amelyre mintegy 17 ezer embert vártak.

A rendőrség tájékoztatása szerint a dán nemzetiségű gyanúsítottnál, aki nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, fegyvert és lőszereket találtak. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy más támadók is lettek volna. A nyomozók felszólították az üzlettulajdonosokat, hogy őrizzék meg a térfigyelő kameráik felvételeit.

A BBC a szemtanúk beszámolói alapján arról ír, hogy volt aki tíz lövést hallott. Az emberek pánikba estek. Egy nő arról beszélt, hogy átrohantak a bevásárlóközponton, és egy vécében kerestek menedéket.

Mette Frederiksen miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Dániát kegyetlen támadás érte, „ gyönyörű és biztonságos fővárosunk a másodperc töredéke alatt megváltozott".

Idén Dániából indult a Tour de France kerékpáros körverseny, az ebből az alkalomból rendezett ünnepséget a támadás miatt lemondták.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG