Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka: Katonai eszközök tömege fog érkezni Oroszországból


Transzparens a Belarusz nem Oroszország jelszóval meghirdetett tüntetés egyik résztvevőjénél Kijevben, 2019. december 7-én
Transzparens a Belarusz nem Oroszország jelszóval meghirdetett tüntetés egyik résztvevőjénél Kijevben, 2019. december 7-én

Hamarosan katonai eszközök tömegével fogja megsegíteni Oroszország Belaruszt az utóbbi ország vezetőjének friss tájékoztatása szerint.

Aljakszandr Lukasenka arról számolt be szerdán, hogy repülőgépek és helikopterek tucatjai, illetve rég várt légvédelmi fegyverek, „talán” SZ–400-as ütegek fognak érkezni a „közeljövőben” Oroszországból.

További részleteket nem közölt erről, azonban megerősítette, hogy szeptember 9-én Moszkvában tárgyal majd Vlagyimir Putyinnal a két ország közötti integráció további erősítéséről.

Kijelentette: a szorosabb integráció nem fogja aláásni országa szuverenitását. „Szuverén államokként építjük a köteléket. Nincs szükség a két nemzet szuverenitásának és függetlenségének lerombolására” – fogalmazott.

Orosz függőség

Lukasenka hosszú időn keresztül olyan képet kívánt magáról festeni Nyugaton, mintha ő lenne az egyedüli gátja annak, hogy Oroszország bekebelezze Belaruszt egy korábbi kétoldalú megállapodás alapján, amelyben egy szoros politikai, gazdasági és biztonsági unió megteremtését tűzték ki célul. A tavalyi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követő példa nélküli tömegdemonstrációk azonban defenzívára kényszerítették az elnököt, aki így egyre inkább függ Putyintól.

Az orosz és a belarusz hadsereg szeptember nagyszabású közös hadgyakorlatra készül.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Készült a BelTA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG