Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka rábólintott: lőfegyvert vethetnek be a tüntetők ellen


Ellenzéki tüntetőt vesznek őrizetbe a biztonsági erők Minszkben, 2021. március 25-én
Ellenzéki tüntetőt vesznek őrizetbe a biztonsági erők Minszkben, 2021. március 25-én

Belarusz tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka aláírta és ezzel törvényerőre emelte azt a jogszabályt, amely megengedi, hogy a rendőrök és a biztonsági erők tagjai tüntetőkre lőjenek. Az új törvény egy átfogóbb jogalkotási lépés része.

A Lukasenka által május 17-én jóváhagyott törvény szerint mentesülnek minden felelősség alól azok a rendvédelmiek, akik testi erővel, lőfegyverekkel, harci és különleges felszerelésekkel kárt okoznak a tüntetőkben, ha az akciójuk „törvényesnek” minősül.

A törvény egy szélesebb jogalkotó lépés része, melyet áprilisban hagytak jóvá a törvényhozók, és amely súlyosan korlátozza a polgári jogokat és a szabad információáramlást az országban, ahol éppen a demokráciapárti mozgalom visszaszorítása folyik.

Belarusz polgárok tízezrei tüntettek szerte az országban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta, amelyről Lukasenka azt állította, hogy megnyerte, és amelyet Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki vezető és támogatói szerint elcsaltak.

Átkutathatnak és megszerezhetik a személyes adataidat

A tüntetők Lukasenka lemondását és új választások kiírását követelték, de Belarusz erős embere nem engedett. A biztonsági erők tagjai ezreket vettek őrizetbe és az ország elhagyására kényszerítették Cihanovszkaját és más ellenzéki vezetőket.

Számos tüntetőt megöltek és egyes jogvédő szervezetek szerint hiteles bizonyíték van arra, hogy a fogva tartottakat megkínozzák.

Az országot 1994 óta vezető Lukasenka és más magasrangú tisztségviselők ellen szankciókat vezetett be a Nyugat, amely nem hajlandó elismerni őt az ország törvényes vezetőjének.

A Lukasenka által jóváhagyott új törvény szerint a rendőrség megtilthatja, hogy filmre vegyék az előzetesen jóvá nem hagyott tüntetések feloszlatását, átkutathatja az emberek személyes holmiját és járműveit, valamint külön felhatalmazás nélkül is megszerezheti az állampolgárok személyes adatait.

GPS-tüntetés: "nem lehet tönkretenni, és sokan láthatják”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

A sajátjait akár arcműtét árán is megvédi a hatalom

A törvény azt is kimondja, hogy a tisztségviselők, a bűnüldöző szervek tisztviselői, a bírák, a választási testületek tagjai és a kormánypárti újságírók állami védelemre jogosultak, beleértve a munkahelyváltást és a plasztikai sebészeti beavatkozást is, ha életüket, egészségüket és vagyonukat fenyegetés éri.

Noha a tüntetések mérete és gyakorisága az elmúlt hónapokban alábbhagyott, Lukasenka felgyorsította a jogalkotást az aktivisták és független újságírók ellen.

Szerkesztőségeket és otthonokat kutatnak át

Számos médium és weboldal került nyomás alá azért, mert tudósított a tüntetésekről és a rendőri brutalitásról.

Május 18-án a pénzügyi rendőrség átkutatta a Tut.by és a Hoster.by központi és regionális irodáit. Ezek az oldalak szorosan követték az erőszakos akciókat.

A weboldalak munkatársai szerint a rendőrök házkutatást tartottak a két oldal szerkesztőinek otthonaiban is.

XS
SM
MD
LG