Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Luxus golfhétvégékkel és futópaddal vesztegettek meg egy minisztériumi vezetőt


Ingyenes golfklubtagsággal, évente több luxus golfhétvégével, uszodabérletekkel fizettek a korrupcióval vádolt minisztériumi vezetőnek a gördülékeny ügyintézésért (képünk illusztráció)
Ingyenes golfklubtagsággal, évente több luxus golfhétvégével, uszodabérletekkel fizettek a korrupcióval vádolt minisztériumi vezetőnek a gördülékeny ügyintézésért (képünk illusztráció)

Hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat hat személy ellen a Fővárosi Törvényszéken. Egyikük egy minisztérium főosztályvezetője, aki állami támogatásokkal kapcsolatos előkészítő, koordináló tevékenységet végzett. A házkutatáson 26 millió forint készpénzt foglaltak le a nyomozók.

A minisztériumi főosztályvezető rendszeres kapcsolatot tartott fenn egy Veszprém megyei szálloda tulajdonosával, egy budapesti uszoda ügyvezetőjével és egy vidéki polgármesterrel.

A vádhatóság szerint a köztisztviselő a neki és a családtagjainak juttatott jogtalan előnyökért cserébe több alkalommal biztosította a támogatást kérő szervezetek vezetőit arról, hogy hivatali pozíciójából eredő lehetőségeit kihasználva segíti az államtitkársághoz benyújtott támogatási kérelmeik elfogadását.

A támogatások gördülékeny intézéséért cserébe 2020 és 2021 között különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el, például ingyenes golfklubtagságot, évente több luxus golfhétvégét, uszodabérleteket, valamint egy hatszázezer forint értékű futópadot. Ez utóbbit úgy, hogy ahhoz – az államtitkárság megtévesztésével – maga szerzett költségvetési támogatást az őt megvesztegető alapítvány vezetőjének.

A nyomozás során az ingyenes juttatásokat bizonyító okiratokon és a futópadon kívül a hatóság lefoglalt 26 millió forint készpénzt. Ez utóbbi látszik a házkutatásról készített ügyészségi videón is.

Az ügyben összesen hat személy ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés elkövetése miatt, valamennyiükre szabadságvesztést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást kért az ügyészség, illetve indítványozta azt is, hogy a bíróság a főosztályvezetőt végleges hatállyal tiltsa el a köztisztviselői foglalkozás gyakorlásától.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG