Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macron: Nincs elismerés az afgán lányok jövője nélkül


Afgán kislány tisztítja a férfiak cipőit a pénteki imán Kabulban, 2021. szeptember 24-én
Afgán kislány tisztítja a férfiak cipőit a pénteki imán Kabulban, 2021. szeptember 24-én

Emmanuel Macron francia elnök kedden azt mondta: szeretné, ha a húsz gazdasági nagyhatalomból álló G20-csoport meghatározná, milyen feltételek mellett kész elfogadni a tálibokat, és ezek között ott lenne a nők és lányok jogainak biztosítása is.

Eddig a tálibok kormányzása alatt a fiatal afgán lányok visszatérhettek az általános iskolába, de az idősebb lányokat eltiltották a középiskolától, és a nők többségét nem engedték vissza dolgozni.

Macron a France-Inter rádióban azt mondta, a globális hatalmaknak a tálibok értésére kell adniuk, hogy „feltétlenül jövőt kell biztosítaniuk az országukban élő fiatal lányoknak, és ez az egyik dolog, amit meg fogunk vizsgálni, mielőtt elismerjük önöket”.

Mint mondta, gondoskodni akar arról, hogy minden lányt visszaengedjenek az iskolába.

Vannak más feltételek is

Macron azt is elmondta a France-Inter rádiónak, hogy a kérdést a hónap végén, Rómában, a soron következő G20-csúcstalálkozón fogja felvetni. Elmondása szerint az elismerés többi feltétele között szerepelnie kell annak is, hogy a tálibok lehetővé teszik a humanitárius műveletek folytatását, valamint elítélik és elutasítják az együttműködést a térség „iszlamista terroristacsoportjaival”.

Macron szerint nem csak a nyugati hatalmaknak kell ilyen feltételeket szabniuk, „meg kell győzniük a regionális hatalmakat is, beleértve azokat, akiknek nem mindenben feltétlenül azonos velük az értékrendjük, hogy együtt cselekedjenek”.

A múlt hónapban az ENSZ közgyűlésén tartott találkozójukon a G20-ak megbeszélték, hogy egységes üzenetet küldenek a táliboknak, mielőtt elismernék őket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG