Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maffia típusú bandák állhatnak a francia kórházak elleni kibertámadások mögött


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

„Valószínűleg kelet-európai székhellyel rendelkező maffia típusú szervezetek és nem pedig külföldi hatalmak állhatnak a francia kórházak ellen intézett kibertámadások hátterében” mondta Cedric O, a francia digitális technológiákért felelős miniszter csütörtökön.

„Ami a kórházakat illeti, minden valószínűség szerint nem külföldi hatalmak, hanem olyan maffia típusú szervezetek szeretnének így pénzhez jutni, amelyek gyakran keleti országokban találhatók, de nem csak ott tevékenykednek" –​ mondta Cedric O a France 2 televíziónak.

A francia miniszter elmondta, hogy az ilyen bűnszervezetek, miután teljesen megbénítják áldozataik szoftvereit, általában váltságdíjat követelnek a számítógépes rendszerek helyreállítására.

Cedric O hozzátette, hogy a francia kórházakban az év eleji kibertámadásokat követően stabilizálódott a helyzet, de a Daxban és a Villefranche-sur-Saône-ban még mindig tollal és papírral végzik az adminisztrációs munkákat, miután számítógépes rendszereiket megtámadták.

A francia kormány többet költ majd a kibervédelemre

A hónap elején Emmanuel Macron francia elnök elmondta, hogy Franciaország több pénzt szeretne befektetni a kibervédelemre és az efféle támadások megelőzésére.

A francia kibervédelmi felügyelet február 15-én közölte, hogy a hackereknek a francia Centreon nevű cég által gyártott szoftverek megfigyelésével körülbelül három évükbe tellett, mire be tudtak törni a kórházak és más francia vállalatok rendszerébe.

A francia Trigano lakóautókat gyártó cég és a Beneteau hajógyár szintén ebben a hónapban jelentették be, hogy kibertámadások áldozataivá váltak.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG