Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magántanárokat hívnak nyelvórát tartani több állami iskolába


A kép illusztráció, a szegedi Wesley János iskolában készült
A kép illusztráció, a szegedi Wesley János iskolában készült

Megerősítette a Népszavának a Közép-Pesti Tankerületi Központ, hogy több intézményükben csak magántanárokkal tudják biztosítani az idegennyelv-tanítást. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint ebből is látszik, hogy nincs elég tanár.

Totyik István, a PSZ elnöke a lapnak azt mondta: szerinte csak úgy tudják a magántanárokat az állami intézményekbe csábítani, ha magasabb óradíjban magasabb bért kínálnak annál, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

Az érdekképviselet vezetője szerint érthetetlen, hogy a tankerületek miért a magántanárokra költenek többet, miért nem fizetnek a saját tanáraiknak magasabb bért.

A tankerület szerint a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, a visszajelzések alapján az intézményvezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek a munkájukkal.

A két nagy pedagógus-szakszervezet egyébként január 31-re sztrájkot tervez. Belső felmérésük szerint a tanárok jelentős része vállalná a munkabeszüntetést – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökségi tagja, Nagy Erzsébet az Indexnek. Azért ezt a napot jelölték meg a munkabeszüntetés dátumaként, mert tavaly és idén is ezen a napon sztrájkoltak, ez is mutatja, hogy évek óta megfogalmazott és azóta sem teljesült követelésekről van szó.

A sztrájkbizottság, amelyet a PSZ és a PDSZ közösen alkot, a tervek szerint ma egyeztet a tiltakozásról a Belügyminisztériumban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG