Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar állampolgárságot kaphattak az Orbán család török barátai


Adnan Polat török üzletember (b) készülődik szalagot átvágni Recep Tayyip Erdoğannal és Orbán Viktorral közösen 2018. október 9-én.
Adnan Polat török üzletember (b) készülődik szalagot átvágni Recep Tayyip Erdoğannal és Orbán Viktorral közösen 2018. október 9-én.

Kerim Polat magyar személyi igazolványát be is mutatta a Válasz Online.

A török Adnan Polat és fia, Kerim Polat üzleti érdekeltségei erős állami hátszéllel terjeszkednek Magyarországon, most pedig a Válasz Online arról írt, hogy magyar állampolgárságot is kaphattak.

Ezt török forrásra alapozzák, de Kerim Polat magyar személyi igazolványának fényképét be is mutatták. A lap megpróbálta kikérni a hivatalos adatokat is arra hivatkozva, hogy a két Polat közszereplőként mozog már a hazai nyilvánosságban, de a Belügyminisztérium nem adta ki ezeket. Polaték fő cége, a Polat Holding sem akart ebben a kérdésben tájékoztatást adni.

Adnan Polat, illetve fia és akkori vezérigazgató-helyettese, Kerim Polat a Magyar Narancs híressé vált fotósorozata után lett igazán ismert, ahol többek közt Orbán Ráhellel, Tiborcz Istvánnal és a miniszterelnök tanácsadójával, Rahói Zsuzsannával tárgyalnak.

Adnan Polatot, a Galatasaray focicsapat egykori elnökét állítólag még Mészöly Kálmán mutatta be Orbán Viktornak 2005-ben. Azóta a török vállalkozónak volt közös cége Tiborcz Istvánnal, a kormányfő vejével vagy épp több kereskedőházat üzemeltetett, ahol az egyiket Lévai Anikó rokona vezette. Orbán Viktort is "közeli barátjának" tarthatja a török üzletember, akit a magyar miniszterelnök személyesen vezetett körbe a felcsúti stadionban.

A fotósorozat óta is nagyon erőteljesen terjeszkedett a Polat család Magyarországon. Egyebek között:

  • óriási napelemparkokat építenek szerte az országban,
  • számos nagy ingatlanhoz jutottak hozzá, például a Közvágóhíd környékének teljes átépítése is hozzájuk kötődik,
  • a Törökországtól vásárolt harci terepjárók egy olyan cég közbeiktatásával jutnak el Magyarországra, ami a Polat Holding budapesti címére van bejegyezve.
  • Gül Baba türbéjét az állam ingyen odaadta hasznosításra egy Adnan Polathoz kötődő alapítványnak, ezt a projektet évi 700 millió forintos támogatással megtoldva.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG