Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tartósan gyengülő forintra és magas magyar inflációra számít a Saxo Bank


A Saxo Bank egyik alkalmazottja Párizsban 2011. december 8-án
A Saxo Bank egyik alkalmazottja Párizsban 2011. december 8-án

Több, a régióval sűrűn foglalkozó külföldi közgazdász is úgy érvel, hogy az EU még sokáig nem fog tudni zöld ágra vergődni a magyar kormánnyal, jó ideig nem jön még uniós pénz. A Saxo Bank vezető közgazdásza évekig gyengülő forintárfolyamra és magas magyar inflációra számít. Közben óriási osztogatás indul Magyarországon a választás előtt.

Várhatóan erősen és tartósan gyengülni fog a forint árfolyama – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója a Portfolio.hu gazdasági konferenciáján.

Szerinte a magyar gazdaság jövőjét két fontos folyamat fogja alakítani a következő években:

  • a magas infláció
  • és a magyar kormány elhúzódó konfliktusa az Európai Unióval.

Jakobsen szerint a várhatóan tartósan magas infláció és a kormány uniós csatározásai két-három éven belül 380 forintnál is drágább eurót eredményezhetnek.

Dan Bucsa, az UniCredit Bank kelet-közép-európáért felelős közgazdásza és Marek Drimal, a Societe Generale régiós stratégája is arra számít, hogy az EU és a magyar kormány vitája a jogállamiságról nem fog egyhamar megoldódni. Ez egyben valószínűleg azt is jelenti, hogy amíg nem enged valamelyik fél, addig a magyar kormány nem fog tudni uniós támogatásokat elosztani, mert nem adják oda.

Bucsa ezért azzal számol, hogy még 2022 második felében sem jutnak uniós támogatások Magyarországra.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint viszont már idén év végén megegyezik a kormány az uniós intézményekkel. Emellett szerinte a magas infláció sem lesz tartós, jövő év végére már visszacsökken évi háromszázalékosra.

Nagy Márton korábban Matolcsy György általános gazdasági szakértője volt a jegybankban, egyben a jegybank alelnöke. Jelenleg Orbán Viktornál tölt be hasonló pozíciót, hivatalosan gazdaságpolitikai főtanácsadóként.

Ő kevésbé volt optimista Varga Mihályhoz képest, szerinte az infláció a következő másfél évben még négy–öt százalék között ragadhat, utána viszont csökkenhet. Ezzel párhuzamosan a kormány óriási költekezésbe fog kezdeni a választások előtt, csak az egyszeri szja-visszatérítés ajándéka fog nagyjából hatszázmilliárd forintba kerülni.

Kizárólag a nagyobb tételeket tekintve összesen több mint 4800 milliárd forintot akar kifizetni a kormány a következő hat hónapban. Ebbe Nagy nem számolta bele a reptér 1400-2000 milliárd forint körüli vételáron várható, a kormánynak sürgős államosítását.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG