Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar kormányrészvétellel tárgyalnak Párizsban Ukrajna azonnali megsegítéséről


Ukrajna lerohanásának első napjaiban kapott rakétatalálatot az irpinyi híd (2022. március 5.)
Ukrajna lerohanásának első napjaiban kapott rakétatalálatot az irpinyi híd (2022. március 5.)

Eddig 47 ország jelezte, hogy hajlandó részt venni felajánlásokkal Ukrajna azonnali megsegítésében, főleg a civil infrastruktúra helyreállítására, köztük Magyarország is. Magyar részről már a nemzeti koordinátor személyét is kijelölték a Külügyminisztériumban.

Szolidaritás Ukrajnával címmel rendeznek kedden konferenciát Párizsban. Diplomáciai forrásokból szerzett információink szerint a szervezők célja, hogy elsősorban az ukrán civil infrastruktúra helyreállítására gyűjtsön adományokat, mégpedig a lehető legrövidebb határidővel.

Október óta ugyanis – párhuzamosan azzal, hogy a harctereken komoly veszteségeket szenvedett el – Oroszország láthatóan stratégiát váltott a háborúban, és elsősorban az ukrán energiarendszer megsemmisítésére koncentrál támadásaival, egyértelműen azért, hogy a civil lakosságnak okozzon minél nagyobb szenvedést.

Ha kíváncsi az aktuális fronthelyzetre és arra, mit hozhat a tél Ukrajnában és a háborúban, hallgassa meg podcastunkat.

Erre válaszul hívta össze a konferenciát Emmanuel Macron francia elnök, hogy felajánlásokat gyűjtsenek az ukránok által jelzett igényekre. A cél, hogy az ukrán kritikus infrastruktúra működőképességét megőrizzék a következő hónapokban, különös tekintettel az energia-, és vízellátásra, az élelmiszerhiány megelőzésére, az egészségügyi rendszer összeomlásának megakadályozására.

Magyar résztvevő

Ehhez akár kormányok, akár nemzetközi szervezetek vagy éppen cégek konkrét felajánlásait várják. Emmanuel Macron francia elnökön kívül személyesen lesz jelen az eseményen Denisz Szmihal ukrán komrányfő, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, míg António Guterres, az ENSZ főtitkára és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online kapcsolódik majd be a tárgyalásokba.

Magyar részről Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára lesz jelen. Mint megtudtuk, a résztvevő 47 állam többsége miniszteri szinten képviselteti majd magát, de egy diplomáciai forrás szerint magyar részről „technikai szinten kifejezetten erős az érdeklődés”.

Az Európai Unió hitelből 18 milliárd eurós újjáépítási segélyt is nyújt Ukrajnának, erre azonban Magyarország nem vállalt garanciát.

A kétoldalú találkozók mellett a fő cél egy olyan koordinációs mechanizmus létrehozása, aminek segítségével össze lehet hangolni az ukrán igényeket a felajánlásokkal.

Ennek keretében egy honlapot is létrehoznak majd, amin az ukrán fél jelezheti, mire van szüksége (például egy lebombázott távfűtő központ újjáépítésére vagy egy kórházi intenzív osztály működtetéséhez) és az adományozó kormány, nemzetközi szervezet, vagy cég pedig jelezheti, hogy mikor tudná szállítani a szükséges berendezéseket. Ebből is látszik, hogy elsősorban természetbeni felajánlásokat várnak a szervezők.

(Franciaország egyébként eddig 240 millió értékben nyújtott ilyen jellegű segítséget, de ezen kívül 1,2 milliárd eurós garanciát is vállalt ukrán exportszállítások teljesítésére, a hadianyagok terén pedig az ötödik legnagyobb támogató.)

Koordinált segítség

A magyar kormány részéről várhatóan a Hungary Helps program keretében zajlik majd a segítségnyújtás, velük már kapcsolatban állnak a francia szervezők is. Ugyanakkor magáncégek is tehetnek felajánlásokat. A program keretében úgynevezett nemzeti koordinátorok szervezik majd ezek célba juttatását, a magyar részről már ki is jelölte a külügyminisztérium egyik államtitkárát a feladatra. (Az még nem ismert, pontosan kit, de várhatóan a keddi konferenciára is delegált Sztáray Péter lesz az.)

Az érdeklődésre jellemző egyébként, hogy csak Franciaországból mintegy 500 cég jelezte a részvételét. A szervezők abban bíznak, hogy nagyságrendileg 50 milliárd eurónyi támogatást tudnak generálni a konferenciával.

Az ügyben kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, válaszaikat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG