Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik a külügyi intézet vezérigazgatója, friss mesterdiplomás utódja lehet


Az intézet tavaly került a Miniszterelnöki Kabinetirodához, Orbán Balázs felügyelete alá
Az intézet tavaly került a Miniszterelnöki Kabinetirodához, Orbán Balázs felügyelete alá

Távozik Schőberl Márton a Magyar Külügyi Intézet vezérigazgatói posztjáról – értesült a Szabad Európa. Több kormányközeli forrásunk szerint egy 24 éves fiatal lehet az utódja.

Mint elsőként megírtuk, az intézet tavaly áprilisban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója alá, a Miniszterelnöki Kabinetirodához került a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A váltást azzal indokolták, hogy így az intézmény – amely immár gazdasági társaság – „az eddiginél is jobban tudja támogatni azt a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodást, amelynek segítségével Magyarország megnyerheti a következő évtizedeket is”. Ekkor lett az amerikai Gladden J. Pappin – az MCC oktatója – az intézet elnöke. Schőberl 2022-től volt igazgató, majd vezérigazgató.

Több kormányközeli forrásunk szerint Schőberl utódja a 24 éves Molnár Dorina lehet. Ő jelenleg az EuroAtlantic tanácsadó és befektetőcégnél dolgozik üzletfejlesztési menedzserként.

Egyetemi éveit a Corvinuson töltötte, itt szerzett tavaly mesterdiplomát nemzetközi tanulmányok szakon. 2019-től a HÖK tagja volt. 2021-ben a diákszervezet elnökévé választották, ám néhány hónap után távozott. A Corvinus mellett a Női Közéleti Vezetőképzőt is elvégezte a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC). A vezérigazgató személyéről egyelőre nem született hivatalos döntés.

Az intézet ötvenedik születésnapi konferenciáján, tavaly decemberben Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: „Mostantól az a felállás, hogy önök közvetlenül, mindannyian a miniszterelnöknek dolgoznak.”

Kérdéseket küldtünk a Magyar Külügyi Intézetnek, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG