Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter esete a fővárosi vendéglátós cápákkal – heti kampány-összefoglalónk


Magyar Péter a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen, 2024. április 26-án
Magyar Péter a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen, 2024. április 26-án

Egymást fideszes módszerekkel vádoló Magyar Péter és DK, egyre érdekesebb közvélemény-kutatási eredmények és egy igazi (plakát)pusztító a VIII. kerületben – a magunk mögött héten is pörgött a választási kampány. Összefoglalónk.

A hét egyik legfontosabb fejleménye volt választási szempontból, hogy igaznak bizonyult az Index korábbi értesülése: fővárosi listaállítása érdekében – a Fidesz őszi törvénymódosítása nyomán – három kerületben is polgármesterjelöltet állít Magyar Péter Tisza Pártja. Mindháromban az inkumbens DK-s polgármester nyerési esélyeit csökkenti (és a fideszes jelöltét növeli). Először a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen jelentette be az ismeretlen Balogh Balázs indulását Szaniszló Ferenc regnáló polgármesterrel szemben, majd nemsokára a XI. kerületi Orbán Árpád Istvánt (a kerületi politikai és civil életet jól ismerő forrásunk szerint ő is teljesen ismeretlen helyben): ő László Imrére indulna rá.

A harmadik Tisza párti jelölt, Lajos Béla volt eredetileg, aki viszont nem ismeretlen Erzsébetvárosban: ő a Színes Erzsébetváros civil szervezetnek a polgármesteri indulását már korábban bejelentő elnöke. Véletlenül pont a civilből Tisza párti jelöltté válása bejelentésének reggelén jelent meg cikkünk róla, illetve a VII. kerületi politika és a helyi vendéglátós nagyvállalkozók viszonyáról.

A minden egyéni körzetben jelöltet állító Színes Erzsébetváros jó kapcsolatot ápol velük, sokak szerint ők finanszírozzák, az ő előretolt bástyájuk lenne a kerületi testületben. Lajos Béla ugyanakkor csak egy napig volt jelölt: pénteken délután mind ő, mind a Tisza párt bejelentette, hogy elválnak útjaik, Lajos a Színes Erzsébetvárosért színeiben idul.

Ugyancsak péntek kora délután a Magyar Hang írta meg először, hogy a Tisza a XVII. kerületben is polgármesterjelöltet állít Dálnoki Áron személyében (egy gyors keresés után semmilyen, közéleti tevékenységet végző Dálnoki Áront nem találtunk – a szerk.) a regnáló fideszes polgármesterrel, Horváth Tamással, illetve az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP támogatásával induló Lukoczki Károllyal szemben. A negyedik Tisza párti jelölt Barna Judit Annamária - korábbi fidelitas-tag a 444 szerint - a X. kerületben.

Országjárás

Magyar Péter eközben folytatta országjárását, a héten Veszprémben, Pápán, Szombathelyen is járt. Cikkünk megjelenése után, vasárnap kora délután Debrecenben tart demonstrációt. Folytatódott a már múlt héten elkezdődött Milyen népszerű is a Tisza Párt? saga a közvélemény-kutatók körében. A héten a Medián egy április 26–29. között készített felmérésre hivatkozva azt írta: a Fidesz a biztos szavazók körében 45 százalékon áll, a Tisztelet és Szabadság Párt (becenevén: Tisza) 25 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt. A DK-nak kilencszázaléknyi szavazót mértek, a Kutyapártnak hatot, a Momentumnak pedig ötöt; a többiek nem jutnának be az Európai Parlamentbe.

Ehhez kapcsolódóan: Kecskére káposztát: a VII. kerületi önkormányzat a bulinegyed nagyvállalkozóira bízta, ki lehet nyitva éjfél után

Két nappal később a Republikon is közölte a maga felmérését. Az intézet a biztos pártválasztók körében a Fideszt csak 35 százalékon mérte, ami rég nem látott mélypont lenne a kormánypárt támogatottságában. A második itt a DK–MSZP–Párbeszéd közös lista 22 százalékkal, őket a Tisza követi 18-cal, a Mi Hazánk és az MKKP egyaránt hat-hat százalékon áll náluk, és még a Momentum is beférne öt százalékkal.

A magyar kormány semmilyen módon nem emlékezett meg arról, hogy húsz éve május 1-jén csatlakozott az ország az Európai Unióhoz
A magyar kormány semmilyen módon nem emlékezett meg arról, hogy húsz éve május 1-jén csatlakozott az ország az Európai Unióhoz

A héten folytatódott a DK és Magyar Péter külön kommunikációs meccse is. A Tisza Párt vezetője ugyanis egy beszédében bírálta az országot elárasztó választási plakátokat. Egészen konkrétan azt mondta Szokolyán politológushallgatók előtt: „Nem tudom, mikor jártatok Budapesten, végigmentem a Deák téren csak autóval, és egészen elképesztő, ahogyan kinéz. Ott lógnak a plakátok, mint a kilencvenes években, azt hittem, hogy erről már leszoktunk. A világörökség egyik részénél úgy néz ki, mint valami bazár, így nem is tudom, micsoda. Szentkirályi Alexandra és a többiek ott lógnak különböző színekben, Dobrev Klára egészen ijesztő, de ha gyerek lennék, vagy gyerekem lenne, lehet, hogy nem tolnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.”

A DK ebből az utolsó mondatot emelte ki. Erre hivatkozva Molnár Csaba alelnök azt írta: „Ezt a beszédet már jól ismerjük. Ez a Fidesz stílusa, de annak is a legalja, az a szint, amit Bayer Zsoltra szoktak kiosztani még a Fideszben is. Kulturált politikusok nem beszélnek így egymásról Magyarországon, sőt sehol Európában.” Magyar Péter válaszában rogáni módszerekkel vádolta meg Gyurcsány Ferenc pártját.

Radar alatt

Magyar Péterék fővárosi indulását Karácsony Gergely főpolgármester úgy kommentálta, hogy Szaniszló Sándorral szemben ismeretlen jelöltet indítani „nem a NER lebontását, hanem megerősítését szolgálja”. Ezt nem hagyta szó nélkül Ungár Péter sem. Az LMP politikusa ismét azzal vádolta politikai ellenfelét, hogy „demokratikus elköteleződése addig tart Karácsony Gergelynek, ameddig senki sem indul azon a választáson, amin ő is indul”.

Eközben lezajlott egy május 1-je is, de annyira fékezett habzáson, hogy a választási kampány szempontjából szinte radar alatt hagytuk magunk mögött a munka ünnepét. A legnagyobb feltűnést még mindig Szentkirályi Alexandra keltette, de ő is csak azzal, hogy csak előzetes regisztráció és szűrés után lehetett bejutni nyilvános rendezvényére a Városligetben. Azért a Magyar Hangnak és a Telexnek így is sikerült. Mindkét lap rövid interjút készített a Fidesz jelöltjével, amelyekből semmi újat nem tudtunk meg Szentkirályi Alexandra Budapesttel kapcsolatos elképzeléseiről.

Orbán Viktornak egyelőre nem sok mondanivalója van az önkormányzatokról
Orbán Viktornak egyelőre nem sok mondanivalója van az önkormányzatokról

Pénteken a HVG ismertette a Medián és a 21 Kutatóközpont közös felmérését. E szerint Karácsony Gergely most 42 százalékkal nyerné a választásokat, Szentkirályi Alexandra 23, Vitézy Dávid 21 százalékot kapna. A megkérdezettek 53 százaléka szerint Karácsony Gergely jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott főpolgármesterként.

Érdekesség még, hogy mint az Index megírta, előfordulhat, hogy ellenzéki polgármesterjelölt nélkül marad Budapest V. kerülete: az előválasztáson győztes Juhász Péter ugyanis nem tudta határidőre leadni a minimum szükséges 300 támogató aláírást. A helyi választási bizottság hétfőig adott neki határidőt a pótlásra.

„Országjárás”

Szentkirályi Alexandrához hasonlóan érdekesen kampányol Orbán Viktor is: „nyilvános” fellépéseiről rendre utólag, egy rövid közlemény formájában értesülhetünk csak. A héten így történt több esetben is, például Nyíregyházán. Itt a Népszava beszámolója szerint a kormányfő arról beszélt, hogy a baloldal háborúpárti, ő pedig békét szeretne. Érdekes, hogy mintha szisztematikusan kerülné, hogy az önkormányzatokról beszéljen a helyhatósági választási kampányban.

A miniszterelnök szokásos pénteki rádiós megjelenésében sem beszélt az önkormányzatokról, csak megismételte, hogy a magyar baloldal az európai fősodratú pártokhoz hasonlóan háborúpárti, mégpedig azért, mert „megfizetik” őket. Orbán Viktor szerint a kormány nem háborúpárti, Brüsszelben pedig változást kell elérni a választásokon, hogy ne a háborút akaró vezetők maradjanak hatalmon.

A héten már minden településen tömegesen jelentek meg a választási plakátok – és megjött az első hír plakátrongálásról. Az illető ráadásul nem aprózta el: szintén a Népszava számolt be róla, hogy egy józsefvárosi férfi száz választási plakátot vágott le az oszlopról, vagy szabta darabokra – a rendőrök tetten érték, amikor egy tapétavágó késsel nekiesett az egyiknek. „A férfit rongálás vétség megalapozott gyanújával hallgatták ki, ám ő – az ellene szóló bizonyítékok dacára – tagadta a bűncselekmények elkövetését.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG