Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország a járvány felszálló szakaszában van


Leginkább Nyugat-Magyarországon nő a fertőzöttek száma. Szlovéniában nem várták még a járvány második hullámát, Horvátországban ugyanakkor technikai okból csökkent a Covid-betegek száma.

Leginkább Nyugat-Magyarországon emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyaga – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a koronavirus.gov.hu szerdán.

A közlemény szerint Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsen, Békéscsabán és Egerben is növekedést mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

A koronavírus vízzel, szennyvízzel az eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával nyomon lehet követni a vírus terjedését nagyobb közösségekben, akár a teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálattal a járványhullám "megugrása" akár a nagy számú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt 4-10 nappal jelezhető.

A felszálló szakaszban vagyunk

„Csaknem egy hete megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma, tehát a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk” – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A járványügyi készültség időszaka alatt több mint egymillió esetben ellenőrizte a hatósági házi karantén betartását a rendőrség – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője szerdán online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az elmúlt napon 12 719, tavasz óta pedig több mint 1 millió 71 ezer alkalommal ellenőriztek a rendőrök. Jelenleg 27 449-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt 24 órában 3280 emberrel szemben rendelték el ezt az intézkedést, ebből 644 esetben határátlépéskor.

Áttörés a lengyel vakcinakutatásban

A kelet-lengyelországi Lublinban működő egyik biotechnológiai cég előállította a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó, a maga nemében világviszonylatban első ilyen vakcinát, melynek tesztelését októberben kezdik el – jelentették be a gyártók szerdai sajtóértekezletükön.

A specifikus anti-SARS-CoV-2 immunoglobulinokat (ellenanyagokat) tartalmazó vakcinát, melyet izominjekcióként adnak be, a sikeres klinikai tesztelést követően néhány hónapon belül forgalmazhatják, elsősorban Lengyelországban.

Lengyelországban jelenleg 16 112 az aktív – nagyrészt tünetmentes – esetek száma, közülük 974 új esetről szerdán számoltak be. A járvány kitörése óta összesen 81 673 fertőzést regisztráltak. Elhunyt 2344, többségében más krónikus betegségekben is szenvedő beteg.

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában, de Horvátországban is növekedett a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Nem várták még a második hullámot Szlovéniában

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 136-tal 4694-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 88 új esetről számoltak be, de hétvégén kevesebb tesztet végeztek az országban. Csütörtökön rekordszámú, 137 esetet regisztráltak. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 65-en vannak kórházban, közülük tízet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1383.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a járvány második hullámáról van szó, amely korábban érkezett, mint várták. Arra számítottak, hogy október-decemberben fog csak megérkezni. Az országban múlt hét óta kötelező a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22.30 órakor be kell zárniuk.

Technikai okból csökkent a horvát betegek száma

Horvátországban az elmúlt 24 órában 204-gyel nőtt, és elérte a 15 340-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 144 új esetről számoltak be. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 258-ra nőtt, 13 815-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma 1268, és 9314 ember van hatósági karanténban. Az aktív betegek és gyógyultak száma azért csökkent nagymértékben egy nap alatt, mert hétfőtől a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) 14 napról tíz napra csökkentette a kötelező hatósági karantén idejét, ezért sokan keddtől már gyógyultnak számítanak.

(Forrás: MTI)

XS
SM
MD
LG