Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországnak két hónapja van a civiltörvény módosítására


Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben 2021 február 15-én
Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben 2021 február 15-én

A magyar kormánynak két hónapja van a külföldről támogatott civil szervezetekre (NGO) vonatkozó, jogellenesnek ítélt törvény módosítására, máskülönben pénzbüntetéssel kell számolnia – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben kiemelte, a hatóságoknak két hónapon belül végre kell hajtaniuk az Európai Bíróság tavalyi ítéletében foglaltakat.

E szerint a 2017-ben elfogadott jogszabály diszkriminatív és indokolatlan módon korlátozza az alapvető jogokat, egyebek mellett a személyes adatok védelme és az egyesülés szabadsága kapcsán.

A törvény értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot, és ebben az esetben külföldről támogatott szervezetként kell feltüntetniük magukat a kiadványaikon.

Két hónap van válaszolni az aggályokra

Ez a kormánykommunikáció szerint az NGO-k átláthatóságának növelését és a pénzmosás elleni küzdelmet szolgálja, a bírálók szerint azonban az Orbán Viktor miniszterelnök kritikusának számító Soros György elleni kampány része, aminek célja pedig egy hamis külső ellenségkép felépítése a választók számára.

„Magyarország a többszöri felszólítás ellenére sem hozta meg az ítéletben foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket. A bizottság ezért a mai napon felszólító levélben kéri Magyarországot, hogy hozza meg és hajtsa végre a helyzet orvoslásához szükséges valamennyi intézkedést. Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felvetett aggályokra” – írták a brüsszeli közleményben.

„Amennyiben erre nem kerül sor, a bizottság úgy határozhat, hogy pénzügyi szankciókra tett javaslattal ismét az Európai Bíróság elé terjeszti az ügyet – figyelmeztettek.

Az Európai Bizottság az elmúlt években számos fontos ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, ezek közül több is az Európai Bíróság elé került.

Készült a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG